Italienarna dricker allt mindre

Italienarna har halverat sin vinkonsumtion de senaste 30 åren, allt färre dör av alkoholskador och antalet nykterister hela tiden blir allt fler. Detta samtidigt som alkoholförbrukningen bland tjejer mellan 14 och 17 år stadigt ökar. En av sex tonårstjejer dricker i dag alkohol regelbundet.

Det visar den årliga sammanställning av alkoholvanorna och skadorna inom landet som det italienska hälsovårdsministeriet gör. Enligt rapporten håller italienarnas alkoholvanor på att förändras, och att dricka vin vid måltiden är inte alls lika självklart i dag som för 30 år sedan.

Fortfarande dör dock närmare 18000 italienare varje år på grund av alkoholen. Enligt ministeriet beror till exempel närmare en tredjedel av dödsfallen bland män i trafiken på alkohol.

Därför anser ministeriet att alkoholen och dess konsekvenser för missbrukarna måste få prioritet för regeringens nya hälsoplan. Det föreslår att det förebyggande arbetet delas upp beroende på vilken grupp eller typ av alkoholkonsumtion det handlar om: äldre, tonåringar, kvinnor, gravida, bilförare, alkohol på jobbet och missbrukare.

Kristina Wallin

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer