Politik

Italien ska odla egen cannabis
– för att minska kostnaderna

Italien ska börja producera egen cannabis för medicinskt bruk.

Mediciner med THC (tetrahydrocannabinol), som är den aktiva substansen i cannabis, kommer att ges på recept i hela Italien.

Hälsovårdsministeriet har träffat en överenskommelse med försvarsministeriet, som ska odla cannabis och utvinna THC ur växten på sitt militära läkemedelsinstitut i Florens. Troligen finns de första preparaten tillgängliga i slutet av nästa år.

Cannabisextraktet kommer sedan att säljas till sjukhus och apotek, för att de ska kunna göra egna mediciner av det. För att få ett sådant läkemedel kommer det att krävas ett engångsrecept.

Hälsovårdsministeriet har poängterat att detta inte innebär att det blir lagligt att odla egen cannabis, och ministeriet vill inte att det ska uppmuntra till att röka cannabisprodukter av hälsoskäl.

Att regeringen nu bestämt sig för att starta produktion och försäljning beror på att närmare hälften av de italienska regionerna redan finansierar den här typen av mediciner. Genom att producera inom Italien kommer kostnaderna att minst halveras enligt hälsovårdsministeriet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer