Island

Isländska monopolet hotat – barnombudsmannen protesterar

Den isländska barnombudsmannen protesterar mot förslaget att skrota alkoholmonopolet på Island.

”Många studier visar att ökad tillgång på alkohol ökar konsumtionen, vilket i sin tur har negativa konsekvenser för barn, deras familjer och samhället som helhet.”

Det skriver den isländska barnombudsmannen i sitt remissvar på förslaget till ändring av alkohollagen. Förslaget skulle innebära att alkoholmonopolet avskaffas och alkohol tillåts säljas i livsmedelsbutiker, rapporterar Iceland Monitor.

Enligt Barnombudsmannen är det en rad hälsoexperter som varnar för att lagen skulle få negativa konsekvenser. Barnombudsmannen påpekar också att den isländska konstitutionen garanterar att barn ska skyddas och få den vård som krävs för att upprätthålla deras hälsa och att lagförslaget därmed går emot konstitutionen.

Inte bara Barnombudsmannen är negativ till förslaget. En opinionsundersökning visar att 67 procent av islänningarna är emot att sprit ska få säljas i livsmedelsbutiker. Färre, 47 procent, är emot att vin ska få säljas där, men det är ändå fler än de 41 procent som tycker att vin ska få säljas i matbutiken.

Att lagförslaget inte dragits tillbaka, trots att det varken stöds av experter eller allmänheten, beror på att entusiasmen bland parlamentarikerna är betydligt större. Enligt Iceland Monitor finns en partiöverskridande enighet om att utvidga detaljhandelsförsäljningen av alkohol. Sexton parlamentariker från fyra partier stöder officiellt förslaget.

Det är inte heller första gången som förslag om att monopolet ska skrotas lagts, men hittills har monopolet klarat sig.

Mer från Accent