Langning

IQ polisanmäler Instagram-konton

På sociala medier kan ungdomar köpa alkohol med levererans dygnet runt. IQ har nu polisanmält några av de största langar-kontona.

Det är lätt för barn och unga att få tag på alkohol. Efter tips från en förälder har IQ hittat ett hundratal konton på sociala medier där unga kan beställa alkohol som sedan levereras direkt till dem.

– Inte nog med att de langar alkohol till barnen, det har också hänt att ungdomar har blivit rånade när de kommit till mötesplatsen för att hämta de beställda varorna. Det handlar om organiserad kriminell verksamhet och det är superobehagligt att tänka på att de har tillgång till ungdomarnas telefonnummer, säger Karin Hagman, vd för IQ.

IQ har anmält konton till Instagram utan resultat.

– De svarade bara att kontona inte strider mot deras community-regler. Men det strider ju mot svensk lag att sälja alkohol till unga! Vi försökte också kontakta Facebook, som äger Instagram, men de svarade överhuvudtaget inte, så igår valde vi att göra en polisanmälan istället, säger hon.

De konton som nu polisanmälts för brott mot alkohollagen har över 1 000 följare vardera.

– De följer dessutom själva över 1 000 personer, som de kan marknadsföra sig till, säger hon.

Hon är mycket upprörd över företagens nonchalans.

– Det här är inget nytt fenomen. Instagram stöttar kriminell verksamhet. Man blir så arg på de stora företagen som enkelt kan stänga ner kontona. I stället ska polisens resurser användas till sådant här. Det är dessutom svårt för polisen att komma åt eftersom kontona byter namn hela tiden, säger hon.

För att informera föräldrar om hur enkelt det är för deras barn att köpa alkohol startar IQ idag en kampanj. Förhoppningen är att föräldrar ska prata med barnen om riskerna och om att de stöttar kriminell verksamhet genom att handla.

– Vi har också skapat fejkade langar-konton med information till unga för att få dem att reflektera, säger Karin Hagman.

Accent söker Instagram för en kommentar.

Mer från Accent