Island

IOGT på Island startar namninsamling

Lagförslaget om att avskaffa alkoholmonopolet på Island ogillas av medborgarna. Nu har IOGT startat en namninsamling mot förslaget.

IOGT på Island har tagit initiativ till en namninsamling mot lagförslaget som går ut på att detaljhandelsmonopolet för alkohol ska skrotas. Inte mindre än 24 organisationer har de fått med sig i kampanjen mot förslaget.

– Det är nästan alla frivilligorganisationer som arbetar med frågan. Dessutom har vi fått med statliga institutioner som Barnombudsmannen och välfärdsförvaltningen i Reykjaviks kommun, säger Aðalsteinn Gunnarsson, chef för IOGT på Island.

Förutom namninsamlingen ingår bland annat kontakter med politiker och allmänhet i kampanjen.

– Barnombudsmannen har skrivit ett långt brev, tillsammans med UNICEF och Rädda barnet som ska skickas till parlamentarikerna och Cancerfonden har skrivit en debattartikel, säger han.

Aðalsteinn Gunnarsson är optimistisk.

– Vi är bättre förberedda nu än 2015 då lagförslaget lades senast. Då lyckades vi få ihop 2 000 namnunderskrifter på 14 dagar. Islänningarna vill inte ha den här lagändringen, men politikerna hävdar att de vet bättre än folket. Det har vår industriminister till och med sagt, säger han.

Har ni inte valt fel politiker då?

– Ha ha, men det finns också flera parlamentariker som säger att de aldrig kommer att rösta för förslaget. Problemet är att många unga inte kan historien och sätter individuell frihet före allt. De tycker att jag är en dinosaurie. De anser att det är storebrorssamhälle med restriktioner, säger han.

Han må kallas dinosaurie, men energin och kämpaglöden är det inget fel på. Kanske har den fått en extra skjuts av att IOGT har flyttat in i ett nytt hus. De nya lokalerna har lett till ökad aktivitet bland medlemmarna. Aðalsteinn Gunnarsson är förtröstansfull och full av kamplust.

– Vi är fler aktiva och vi har fler med oss den här gången. Fler har också skickat brev till parlamentet för att protestera mot förslaget. Det är bra, säger han.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent