Politik

IOGT-NTO:s ordförande: ”Utebliven skattehöjning är ologisk”

När regeringen i går presenterade sitt förslag till höstbudget för 2016 fanns inga förslag om höjning av alkoholskatten med, något som upprör IOGT-NTO.

Senast vid årsskiftet höjdes alkoholskatten, vilket Accent rapporterade om då. Men när regeringen nu presenterar sin budget för hösten 2016 så finns inga skattehöjningar på alkohol med.

Det har fått IOGT-NTO att reagera.

– Regeringens fokus på jämlik hälsa blir mindre trovärdigt när vi ser att regeringen valt att inte höja alkoholskatten. Alkohol är en av de fyra stora faktorerna till ökningen av icke-smittsamma sjukdomar såsom bröstcancer så en utebliven skattehöjning är ologisk, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.

Att en restriktiv alkoholpolitik bidrar till att minska alkoholkonsumtionen är inget nytt, utan bekräftats ständigt i olika forskningsstudier. I Finland sänktes alkoholskatterna kraftigt 2004 vilket ledde till en uppgång i antalet som dör på grund av alkohol.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer