#nykterfrizon

IOGT-NTO:s ledning om #nykterfrizon: ”Det här sätter blåslampa på oss”

Uppropet #nykterfrizon har uppmärksammat sexism och övergrepp inom IOGT-NTO-rörelsen. Förbundsordföranden och generalsekreteraren i IOGT-NTO är förvånade över omfattningen, och välkomnar att frågan lyfts.

Vissa berättelser sträcker sig långt tillbaka i tiden medan andra övergrepp begåtts nyligen. I det öppna brevet, vars avsändare är kvinnor och andra icke-män, vittnas om allt från förminskande kommentarer till rena våldtäkter. Förbundsordförande Johnny Mostacero är förvånad över de vittnesmål som kommit fram.
– Det visar att det finns en tystnadskultur som jag inte trodde att vi hade. Jag trodde vi kunde prata om allt i vår rörelse, även värderings- och bemötandefrågor. Men uppenbarligen finns det vissa saker vi inte pratar om, som till exempel hur kvinnor bemöts i vår organisation, säger han.

Johnny Mostacero skrev i en krönika i Accent nummer åtta i år att han reflekterat allt mer kring hur män och kvinnor bemöts olika efter att ha tillträtt uppdraget som förbundsordförande.
– Jag förväntade mig att mötas av samma typ av extern kritik som min kvinnliga föregångare. Jag blev mycket förvånad när den kritiken helt uteblev. Det fick mig att fundera kring hur människor bedöms utifrån kön. Det handlar inte bara om sexism, utan även om hur kvinnor blir förminskade genom härskartekniker, säger han.

Hur ska vi komma tillrätta med problemen?
– Det här måste få ta den tid det kräver. De som känner ett behov av att prata ska få göra det så att vi kan stötta varandra och bearbeta det här.

Precis som kvinnor behöver föra samtal utifrån sin horisont behöver vi män föra vårt samtal.

Johnny Mostacero tror att män behöver mötas och prata om de här frågorna.
– Det är ju vi som upprätthåller det här. Antingen för att vi inte ser strukturerna, eller för att vi inte ser vår del i det. Precis som kvinnor behöver föra samtal utifrån sin horisont behöver vi män föra vårt samtal.

Sedan denna artikel publicerades har facebookgruppen ”inteiminfolkrörelse bildats. Det är en grupp för män och ickebinära inom IOGT-NTO-rörelsen, som diskuterar sexism, sexuella trakasserier, övergrepp och mansrollen, och delar med sig av sina erfarenheter.

Men det behövs också organisatoriska förändringar menar han.
– Vi kommer att lyfta de här frågorna i förbundsstyrelsen. Det här ska inte bara bli någon vindpust, utan vi ska se till att göra något positivt av detta för att bryta ner de här strukturerna, så att kvinnor kan känna sig lika välkomna som män, säger Johnny Mostacero.

Peter Moilanen, generalsekreterare i IOGT-NTO är även han förvånad över omfattningen av det som kommit fram genom #nykterfrizon.

– Det här sätter en blåslampa på oss att ta tag i detta. Vi ska ta det ansvaret för medarbetare och kansliet. Men hela organisationen behöver steppa upp, säger han.

Frågan bör diskuteras på ledarskapsutbildningar och samlingar.

Peter Moilanen säger att det självklart finns en nolltolerans mot sexuella trakasserier inom IOGT-NTO, men att det är en större fråga hur missförhållandena ska kunna förebyggas.
– Frågan bör diskuteras på ledarskapsutbildningar och samlingar. Vi ska också titta på andra verktyg som till exempel Trygga möten, ett koncept som används av Scouterna, säger han.

När trakasserier eller övergrepp ändå inträffar måste anställda känna att de kan ta upp det med sin närmsta chef eller HR, säger Peter Moilanen.
– Man måste känna att något händer. Den som utsatts ska erbjudas hjälp genom Företagshälsovården, och om det är aktuellt ska förövaren konfronteras. Ifall det kan handla om att ett brott begåtts ska det ju självklart hanteras på sitt sätt.

Johnny Mostacero är trots förvåningen positiv till initiativet #nykterfrizon.

– Det är bra för organisationen att vi bemöter de här frågorna. Då kan vi samla kraften att bekämpa de här problemen. Det är fantastiskt att det här initiativet tagits, säger han.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Dåligt bemötande ställs på sin spets

Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent