Alkoglass

IOGT-NTO startar kampanj mot alkohol-isglassen

Accent repriserar förra årets mest lästa artiklar på webben. På plats 6: Under sommaren var den alkoholhaltiga isglassen ett hett ämne och IOGT-NTO startade en namninsamling för att stoppa glassen.

Alkohol-isglassen, som Accent tidigare skrivit om, har väckt upprörda känslor hos många. Nu startar IOGT-NTO en kampanj för att få Folkhälsomyndigheten att ompröva bedömningen att isglassen inte är en alkoholdryck.

– Vi försöker få någon att ta ansvar för att stoppa glassen. Det handlar om att skydda barn. Vi tycker att Folkhälsomyndigheten varit väldigt passiva i frågan. De har valt att klassa glassen som ett alkoholhaltigt preparat, men inte ens utrett om man kan sätta en åldersgräns, säger Linda Engström, chef för avdelningen för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

Om nuvarande lagstiftning inte räcker för att sätta stopp för alkoholglassen behöver lagen troligen ses över, enligt IOGT-NTO.

– Det är ju lagstiftningen som ger utrymme för den här typen av produkter. Det här är förmodligen bara början. Nästa steg kan vara att göra vodka i gelatin och sälja det. Alkoholglassen öppnar upp för mycket och den dörren måste regeringen stänga rejält, säger Johnny Mostacero, ordförande för IOGT-NTO.

Glassen som först började säljas av Mathem, som levererar mat hem till kunder, säljs nu också i Ica-butiker. Både Mathem och Ica har satt 18-årsgräns på glassen, men det är inte olagligt att sälja glassen till barn.

Tv4 sände i dag ett inslag där unga från föreningen IOGT-NTO Medmänniska i Umeå försöker köpa glassen i en Ica-butik. Lars-Erik Åhlén från föreningen uttalar sig i inslaget.

Läs Accents tidigare artiklar i ämnet:

Reklam för omstridd alkoglass anmäld

Fullt lagligt att sälja isglass med alkohol

Eva Ekeroths blogg: Någon måste säga stopp

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer