Telefonförsäljning

IOGT-NTO påverkas inte av nya regler för telefonförsäljning

Många har drabbats av oseriösa telefonförsäljare. Det vill regeringen stoppa med krav på skriftliga avtal. De nya reglerna påverkar inte IOGT-NTO eller Miljonlotteriet.

IOGT-NTO-rörelsen är helt beroende av intäkter från Miljonlotteriet som i sin tur är beroende av telefonförsäljning. Detsamma gäller även den nya finansieringsformen insamling. Men ingen av dessa kommer att påverkas av det nya lagförslag som regeringen vill driva igenom.

– Lotterier är undantagna, men det kan förstås påverka oss ändå om kunderna tror att det gäller oss också, säger Annika Nyberg, vd för Miljonlotteriet.

Enligt lagförslaget, som är tänkt att gälla all annan telefonförsäljning där säljaren ringer upp köparen, ska muntliga avtal inte längre gälla. Efter telefonsamtalet ska försäljaren skicka ett avtal som köparen ska bekräfta skriftligt, dock behöver det inte vara via brev. Sms och mejl går också bra. Lagen ska även gälla försäljning till redan befintliga kunder.

Skälet till att lotterier är undantagna är att lotteritjänster inte omfattas av EU:s konsumenträttighetsdirektiv. Lotterier regleras istället av lotterilagen som dessutom nyligen setts över med ett förstärkt komsumentskydd. Regeringen utesluter dock inte att det, som utredningen också framhåller, på sikt kan finnas anledning att överväga ett krav på skriftliga avtal även för speltjänster.

I lagförslaget talas om näringsidkare och enligt Dagens industri är ideella organisationer, föreningar och politiska partier undantagna.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1 september.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer