Val 2018

IOGT-NTO: Alkohol försämrar tryggheten

Alkohol och våld är frågan som IOGT-NTO vill prioritera i samtal med politiker – även efter valet.

Frågan är i högsta grad aktuell, anser IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

– Alla partier pratar om trygghet, men främst talas det om poliser och deras utrustning och verktyg. Ordet alkohol tar inte en politiker i sin mun i sammanhanget. Lyckligtvis har vi vår rapport om alkohol och våld som vi kan ha nytta av för att föra in alkohol i debatten, säger han.

Rapporten han syftar på är den forskarrapport som IOGT-NTO, i samarbete med Svenska läkaresällskapet och CERA, låtit en grupp internationella forskare ta fram. Rapporten visar ett tydligt samband mellan alkohol och våld.

Johnny Mostacero tycker att politikerna har skygglappar.

– De jobbar med plåster istället för att komma åt orsakerna bakom våldet.

Han tycker att det är svårt att nå fram.

– Vi har lyckats få några debattartiklar publicerade och många av våra medlemmar gör stora insatser. Bland annat har vi ju 19 alkoholpolitiska grupper runt om i landet med specialintresserade medlemmar. Många kommer att besöka valstugorna och prata med dem som står där.

En fråga som däremot är uppe i valet är gårdsförsäljningen av alkohol.

– Eftersom alkohol är en bidragande faktor till våld hamnar vi i bakvatten på riktigt om vi öppnar för något som riskerar monopolet, säger han.

Två statliga utredningar har visat att det är oförenligt med monopolet att låta producenter sälja sina egna produkter.

– Försäljning från de vingårdar och mikrobryggerier som finns i landet tror jag inte skulle påverka konsumtionen särskilt mycket. Problemet är att man inte både kan ha monopol och tillåta andra försäljningskanaler, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer