Alkohol

Inte längre öppen bar i Cannes

”Det blir nog stängd bar i framtiden”. Det säger Anneli Hulthén, Göteborgs kommunstyrelses ordförande (S) i en kommentar efter Uppdrag Gransknings reportage om hur kommuntoppar festar vid en årlig mässa på franska rivieran.

SVT:s Uppdrag Granskning har granskat kvitton, internkontroll och utbetalningar till deltagarna på fastighetsmässan i Cannes. Det visar sig att lyxiga mingel och alkohol genomsyrar evenemangen kring Mipim-mässan. Men även hur det fuskas med resekvitton.

Skattebetalarna i Göteborg får stå för notorna för bland annat sprit och vin vid ”kickoff”-träffar, en svart klänning som kallats ”lunch”, presentkorg och mousserande vinflaskor som benämnts ”frukostmat”. Två chefer vägrade att ställa upp på intervju om kvittona med reportern Sophia Djiobaridis.

De två eventen som Göteborgs kommun ordnade på stjärnhotellet Carlton med ”öppen bar” kostade uppåt 450 000 kronor.

Nu följer debatt hur kommuner driver, sköter revisionen och tar ansvar för sina bolag och vilka regler som gäller kring resor, representation och alkohol.

Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i GöteborgAnneli Hulthén – Göteborgs ledande politiker som själv deltog vid mässan i år – fick efter programmet kommentera uppgifterna.

Hon tycker det är ”pinsamt” att det är Uppdrag Granskning och inte kommunens internkontroll som hittat de felaktiga kvittona. Och att de chefer som lämnat in kvittona borde svara på frågor från media.

Hon anser ändå att det blivit bättre efter tidigare uppmärksammade korruptionsaffärer i Göteborg och att regler och kontrollsystem skärpts.

– Men det har uppenbarligen inte räckt ända fram, vi har mer att göra, säger hon till SVT.

Vad gäller de dyra eventen med ”öppen bar” för att knyta affärskontakter och mingla i samband med mässan tycker hon det är tveksamt att alkohol förekommer när kommunen arrangerar.

– Det kan du nog räkna med att baren kommer vara stängd framöver. Det är en resa att göra varje gång vi ska diskutera alkohol. För mitt vidkommande behöver jag inte någon öppen bar för att ha en kickoff, säger Anneli Hulthén till UG:s Janne Josefsson.

Reportage tidigare i höst från samma mässa visade hur kommunpolitiker och chefer i Staffanstorp festade runt. Nu håller skärpta regler och en alkoholpolicy på att tas fram i kommunen och kvitton för sprit ska betalas tillbaka.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer