Insats fångade upp unga missbrukare

DRUGNEWS. I en stor riktad insats, ”Gåsen2”, för att få bort ungdomar från droger och brott har under hösten 140 personer gripits i Söderort i Stockholm. En langare var bara 13 år. Polisen som samarbetat med socialtjänst, Maria Ungdom och unga f.d. kriminella beskriver insatsen som en framgång.

– Narkotikasituationen i Stockholmsområdet är alarmerande, antalet substanser har ökat och en mycket mer liberal inställning och intresse kring missbruk märks, säger Manne Jönsson, kriminalchef vid Söderortspolisen, till Drugnews.

Efter sommarlovet fram till mitten av oktober gjorde Söderortspolisen en riktad insats, ”Gåsen 2”, för att få bort ungdomar från narkotika och kriminalitet. Tanken med insatsen var att slussa de ungdomar som greps till socialtjänsten, Maria ungdoms Mumin-Project och föreningen Ung i X-cons som består av tidigare kriminella som tagit avstånd från brott och droger.

Över 50 poliser arbetade under de tre veckorna med traditionellt polisarbete för fånga in unga missbrukare. Därefter slussades de gripna till de olika samverkansparterna.

Resultaten har överträffat utsatta mål. Totalt rapporterades 140 personer (istället för som planerat ett 80-tal), varav 70 var under 20 år och 43 var omyndiga. En tredjedel av de som rapporterats var inte kända av myndigheterna tidigare.

Anmärkningsvärt var att så unga hittades, en 13-årig pojke greps för försäljning av cannabis och alkohol och en 15-årig pojke togs tre gånger av polisen.

– Jag är inte direkt förvånad att vi rapporterat så många för narkotika. Narkotikasituationen är oroande och med ökad arbetslöshet ökar också drogmissbruk. Glädjande är ändå att vi kunnat slussa så många vidare till vård och till Ung i X-cons, säger Manne Jönsson.

Tre personer sitter häktade för narkotikabrott. En cannabisodling hittades, 23 fall av langning utreds och antalet innehav av narkotika blev 38 stycken, förutom cannabis hittades även mindre mängder av opium. Oroande är att många olika substanser missbrukas, flera missbrukare röker receptbelagda mediciner och blandmissbruk är utbrett.

45 ungdomar har slussats vidare till Maria Ungdom och tio brottsmisstänkta har fått kontakt med Ung i X-cons, som hoppas på fler kontakter med unga som vill ha hjälp att sluta med droger och kriminalitet.

Flera av de unga på glid ger uttryck för myndighetsförakt, här kan unga i X-Cons komma in med sina egna personliga erfarenheter och lyckas där myndigheterna går bet. Under narkotikasatsningen fick föreningen låna ett kontorsrum på Västberga polishus och kunde få direktkontakt med de gripna ungdomarna.

– Det här är ett banbrytande arbete. När de sitter i en cell är de mottagliga för förändring eftersom konsekvenserna av deras missbruk just då blivit uppenbart. Det är här vi kan komma in med vårt kamratstödjande arbete och presentera andra aktiviteter, säger Richard Karlsson, kontaktperson vid Ung i X-Cons, till Drugnews.
Även föräldrar till missbrukande barn har erbjudits stöd, vilket hittills åtta föräldrapar antagit.

Samarbetsprojektet kan komma att permanentas så småningom. Vid insatsen ifjol, Gåsen1, greps 125 personer för narkotikabrott. I år var inriktningen att följa upp de unga på ett annat sätt. Nytt för i år är att ungdomar som gripits för första gången och som inte är tidigare straffade kan slippa åtal om de erkänner sina brott, enligt kriminalchef Manne Jönsson.

Årets insats ska nu utvärderas och poliser utbildas om samarbetet med myndigheter och frivilligorganisationer. Arbetsmodellen ska ytterligare effektiviseras inför framtida insatser och tanken är att andra polismyndigheter runt landet ska pröva den.

Drugnews/Bruce Clarke

Mer från Accent