Cannabis

Inget riksdagsparti vill legalisera cannabis

Med ett år kvar till riksdagsval är det inget svenskt riksdagsparti som vill legalisera cannabis. Men två av ungdomsförbunden har frågan på sina dagordningar.

Förra helgen arrangerades en konferens i Malmö med syftet att lyfta legaliseringsfrågan. Men en rundringning som SVT gjort visar att det inte är något av riksdagspartierna som är intresserad. Däremot har både Liberala ungdomsförbundet och Centers ungdomsförbund frågan på sina dagordningar.

Pierre Andersson är policyrådgivare för alkohol och utveckling på IOGT-NTO, och har tidigare skrivit mycket om cannabis i rollen som Accents chefredaktör. Han tycker inte att det hänt särskilt mycket inom cannabispolitiken det senaste året.

– Det som hänt är en fortsättning på det vi sett de senaste åren, med mer aktiv debatt om avkriminalisering eller legalisering, säger han.

Liberalerna kommer under sitt landsmöte i november diskutera ett förslag från partiets sociopolitiska arbetsgrupp om att verka för att legalisera cannabis. Även Centerpartiet kommer under sin riksstämma i helgen att diskutera en översyn av kriminaliseringen av cannabis. Det rapporterar Alkohol & Narkotika.

Piratpartiet är det enda parti som driver frågan om legalisering av cannabis. Partiet befinner sig dock ännu för långt under riksdagsspärren i opinionsmätningarna för att ha något inflytande på den svenska drogpolitiken.

Pierre Andersson tror inte att legalisering av cannabis har potential att bli en valfråga nästa år.

– Däremot så tror jag att på några års sikt så kan det segla upp och bli en riktig fråga. Men det finns så många andra frågor som går före.

Vad gör IOGT-NTO på cannabisområdet inför valet 2018?

– Vi är ju med på ett hörn i den mobilisering som nu sker via Landsrådet. SLAN verkställer arbetet och studieförbundet NBV är med och verkar för ett kunskapslyft i frågan. Det handlar om att vi inom IOGT-NTO ska skaffa oss mer kunskap, och det är bra. Det kommer behövas längre fram, säger Pierre Andersson.

Mer från Accent