Budgetpropositionen

Ingen skattehöjning – trots tidigare löften

När finansminister Anders Borg idag lade fram regeringens budgetproposition för nästa år saknades den tidigare utlovade höjningen av alkoholskatten. Ett svek mot dem som drabbas av alkoholens baksidor anser IOGT-NTO.

I ett pressmeddelande påpekar IOGT-NTO att realpriset på sprit och vin har sänkts med 10 procent och priset på starköl med drygt 30, enligt beräkningar som Statens folkhälsoinstitut har gjort.

– Det här rimmar illa med att man säger sig värna en ansvarsfull alkoholpolitik. Verkligheten är att realpriserna på alkohol sjunkit i flera års tid. Är alkoholen billigare dricks det mer och skadorna ökar, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Hon tror att en av orsakerna till den uteblivna höjningen är ett intensivt lobbyarbete från alkoholindustrins sida.

– Ett av deras argument är att skatten ökar införseln, men det argumentet håller inte. Varför skulle införseln fortfarande vara ett problem trots att alkoholpriserna har gått ner så pass mycket, undrar Anna Carlstedt. Man kan inte konkurrera ut smugglad alkohol genom att sänka skatten, det skulle bli en katastrof för folkhälsan.

Även Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, upprörs över den uteblivna skattehöjningen. De anser att det är ett bevis för att finansministern inte bryr sig om ifall ungdomars alkoholkonsumtion ökar.

– Regeringens mål att minska alkoholkonsumtionen verkar bara vara bullshit. Det är ett svek mot alla barn och unga, säger Linda Engström, ordförande UNF.

UNF anser att priset är ett av de instrument som tydligast påverkar ungas alkoholkonsumtion och påminner om att Anders Borg år 2010 sa att svenska folket ska ”arbeta och inte supa”. Nu tycker UNF att påståendet verkar vara tomma ord eftersom skatten lämnas oförändrad.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer