Cannabislegalisering

Ingen legalisering i New York

New York följer inte i fotspåren av det 30-tal amerikanska delstater som liberaliserat sina cannabislagar.

Planen att legalisera cannabis för rekreationellt bruk i New York föll på mållinjen, då lagstiftare inte lyckades enas om hur industrin skulle regleras. När möjligheten att lägga fram nya lagförslag stängdes hade Demokraterna inte lyckats enas. Inte heller ett förslag för avkriminalisering gick fram. Det rapporterar New York Times.

En avkriminalisering hade inneburit sänkt straff för cannabisinnehav samt att vissa cannabisrelaterade domar skulle kunna strykas ur offentliga register.

New York utgör en enorm potentiell marknad för cannabisindustrin. Enligt uppskattningar skulle rekreationell cannabis kunna omsätta 17 miljarder kronor om året. Debatten inom Demokraterna har främst handlat om vem som ska kontrollera denna marknad. Guvernör Andrew M. Coumo ville se en ny myndighet för att reglera marknaden, medan lagstiftare ville få in en skrivelse om att en del av avkastningen från industrin måste återinvesteras i de delar av samhället som drabbats värst av det amerikanska kriget mot droger. När någon sådan garanti inte fördes in fick många demokrater kalla fötter.

Förespråkarna för legalisering hoppades att en legalisering skulle skapa jobb för minoriteter och sätta stopp för en rasistisk tillämpning av narkotikalagarna. Motståndare till förslaget firade i förra veckan vad de menar är en seger över en rovlysten cannabisindustri som utgör ett hot mot grupper i samhället där droger redan är ett stort problem.

55 procent av New York-borna stödjer en legalisering av cannabis enligt en opinionsundersökning som genomfördes av Siena Collage Research Institute. Medicinskt bruk av cannabis har varit lagligt i New York sedan 2016.

Mer från Accent