Politik

Ingegerd Andersson

Hur länge har du varit medlem?

– I hela 85 år. Jag tror inte att det är så många som har varit med i nykterhets­rörelsen lika länge som jag. Jag gick med i ungdomslogen som 10-åring – min mor var med i logen – och har aldrig druckit en droppe alkohol, och har aldrig rökt. Jag och min bortgångne make Perolof träff­ades genom SGU (Sveriges godtemplares ungdomsförbund), och vi tyckte båda om att dansa och umgås med andra medlemmar.

I april i år fick du ett diplom för ditt trogna medlemskap – berätta!

– Det kom som en överraskning! Jag v­isste ingenting, utan gick till syskon­kretsens onsdagsmöte på Klara Södra p­recis som vanligt. Efter en stund blev stämningen högtidlig, och en som varit medlem i 60 år fick ett diplom. Att jag också skulle få diplom hade jag ingen aning om. Jag blev både glad och rörd.

Vad är det bästa med att ha varit medlem så länge?

– Jag har alltid varit en förenings­människa och gillar att delta aktivt i för­eningslivet. Vi hade så trevligt på den tiden. Det anordnades dans ute på Tollare och vi brukade cykla dit och hem igen på kvällen. Vi hade så mycket kul tillsammans med alla ungdomar som var med i logen. På vintern brukade det arrangeras nykter dans i konserthuset den första lördagen i varje månad, så dit for vi också.

Hur gör man för att uppnå en så aktningsvärd ålder och samtidigt vara pigg?

– Jag tror att nykterheten, och att jag aldrig rökt, har spelat en stor roll. Och så att jag har rört mycket på mig. Jag och min man gillade friluftsliv. Vi cyklade överallt och ofta långa sträckor. Genom att hålla igång håller man kroppen och sinnet i trim.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer