Införseln av alkohol vid utlandsresor har minskat drastiskt

Resandeinförseln av alkohol minskade kraftigt under 2009. Trots att svenskarna drack lika mycket alkohol som 2008. Dyr bensin och en svag krona tros vara orsakerna till att vi föredrar att handla på Systembolaget igen.

En person i Sverige drack i genomsnitt 9,5 liter ren alkohol under 2009. Det är en marginell ökning jämfört med 2008 då alkoholkonsumtionen låg på 9,44 liter. Det visar den senaste statistiken från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad, vid Stockholms universitet som varje år kartlägger alkoholkonsumtionen i Sverige på regeringens uppdrag.

– Det har inte hänt någonting med den totala konsumtionen. Men istället för att resa utomlands och handla alkohol väljer vi i större utsträckning att göra våra inköp på Systembolaget, säger Barbro Engdahl som är doktorand på Sorad.

Införseln av alkohol vid utlandsresor minskade med 24 procent under året medan försäljningen av alkohol på Systembolaget ökade med 9 procent. Systembolaget står nu för nästan två tredjedelar, 5,7 liter, av en persons alkoholkonsumtion.

– Jag tror att det är bensinpriserna och kronkursen som har inverkat på nivån på resandeinförseln. Sedan var det nog lite nyhetens behag när införselkvoterna togs bort 2004. Nu har folk kommit på att det inte är så roligt att resa iväg och köpa massor av alkohol och ha fulla garaget hemma, säger Barbro Engdahl.

Även hemtillverkningen av alkohol har minskat med 11 procent. Smugglingen som helhet ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året. Generellt har de oregistrerade inköpen av alkohol minskat medan den registrerade alkoholen ökat, enligt Sorad.

– Det innebär att Sverige får mer skatteintäkter eftersom folk handlar på Systembolaget. De pengarna kan gå till att betala de sjukvårdskostnader som alkoholen leder till efter att den konsumerats, säger Barbro Engdahl.

Handeln med alkohol över internet tenderar att öka, dock från en väldigt låg nivå. Under 2009 köptes 0,03 liter av svenskens totala konsumtion från internet. 2008 var motsvarande siffra 0,01 liter.

Det är lagligt att köpa alkohol på internet så länge som skatt och moms för varorna betalas in till Skatteverket. Men även den smugglade alkoholen som beställs över internet tenderar att öka enligt Tullverket. Under 2009 beslagtog tullen 97 000 liter internetbeställd oskattad alkohol.

– Det kan vara ett koncept att beställa över internet för att slippa betala alkoholskatt, sa Sune Rydén, som är nationell specialist på alkohol hos Tullverket, till Accent i samband med att Tullverket presenterade sin beslagsstastik för 2009.

Joanna Wågström

Mer från Accent