Införseln av alkohol minskade med sex procent 2015 jämfört med 2014. Den alkohol som resenärer tar med sig lagligt från utlandet är nu 13 procent av den totala konsumtionen. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som dock reserverar sig för att minskningen inte är statistiskt säkerställd.
Svenskarnas inköp av alkohol via internet utgör en procent av den totala konsumtionen. Även på olaglig väg kommer alkohol in i landet. Den insmugglade delen står för drygt fem procent. Smugglingen nådde en topp 2005 med 1,16 liter per svensk. Sedan 2010 ligger nivån stabilt på omkring en halv liter. Totalt ligger svenskarnas alkoholkonsumtion stabilt på 9,2 liter, vilket är 11 procent mindre än för tio år sedan.
Systembolaget är det i särklass vanligaste inköpsstället. Där handlar svenskarna 62 procent av den alkohol de dricker. Restauranger står för 11 procent av alkoholförsäljningen och livsmedelsbutikersom säljer folköl motsvarande fem procent av konsumtionen.
Även om smugglingen är på en betydligt lägre nivå än för tio år sedan finns problemen kvar med organiserad brottslighet. Accent skrev häromdagen om en stor razzia mot bussbolag som specialiserat sig på smugglarresor där personer får ersättning för att följa med och låtsas att alkoholen är deras.
IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero skriver i ett pressmeddelande att det är viktigt att tull och polis får fortsatta resurser.
― Att smugglingen nästan halverats på tio år är ett kvitto på det gedigna jobb som tull och polis gör varje dag. För att det arbetet ska fortsätta krävs resurser och bra befogenheter. Den kartläggning som just nu genomförs av bland andra tullverket, skatteverket och polisen för att förbättra deras samverkan kring smugglingen är ett bra steg på vägen, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.