Alkoholindustrin

Industrin anklagas för att mörka sambandet alkohol och cancer

Forskare anklagar alkoholindustrin för att vilseleda allmänheten genom att tona ned forskningsresultat som visar på alkoholens samband med cancer.

Brittiska forskare hävdar i en rapport att många alkoholproducenter, förutom att beskriva sig själva som socialt ansvarsfulla, försöker locka uppmärksamheten från det faktum att alkohol är en erkänd cancerrisk. Det skriver The Guardian.

Enligt det internationella forskarteamet försöker industrin vilseleda allmänheten genom att tona ned och förvanska sambandet mellan alkohol och cancer, särskilt bröstcancer. ”De informationsorgan som stöttas av industrin förnekar sambandet och sår tvivel för de överväldigande bevisen för motsatsen”, skriver professor Mark Petticrew, London School of Hygiene and Tropical Medicine, och hans kollegor. De påpekar att det påminner mycket om hur tobaksindustrin agerade.

I studien, som publicerats i tidskriften Drug and Alcohol Review, har forskarna analyserat publikationer som producerats av 26 alkoholproducenter och deras informationsorgan. De konstaterade att många gjorde sig skyldiga till att manipulera fakta.

Trots att fler än 100 studier sedan 2007 tydligt visat att även måttliga mängder alkohol ökar risken för bröstcancer, så  avstod 20 av de 26 källorna från att ta upp alkoholens betydelse i sammanhanget, eller lade till felaktig information om kopplingen.

– Det är extremt oroväckande att den brittiska allmänheten inte får oberoende och ärlig information om hälsoriskerna med att dricka alkohol, säger Katherine Brown, chef för the Institute of Alcohol Studies, till the Guardian.

Chris Snowdon, chef för livsstilsekonomi vid the Institute of Economic Affairs, anklagar forskarna för att vara orättvisa och “plocka russinen ur kakan”.

Kristina Sperkova, ordförande för IOGT international, tycker däremot att studien är klargörande:

”Vetenskapen har känt till alkoholens cancerogena effekter sedan 1980-talet, ändå är både allmänheten och politiska beslutsfattare omedvetna om sambandet mellan alkoholkonsumtion och cancer. Den här studien hjälper till att sprida ljus över orsakerna till att så är fallet,” skriver hon på IOGT-internationals webbplats.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer