Idrottsföreningar beroende av alkoholförsäljning för att överleva

Företrädare för de stora idrottsarenorna i Östergötlands län deltog i konferensen "Ansvarsfull alkoholservering inom idrotten". Från vänster: Linda Simon från Nya parken, Ann Samuelsson från Cloetta center, Jörgen Lindström arenachef på Nya parken och Kaj Krantz som är ordförande i basketklubben Norrköpings Dolphins. Foto: Joanna Wågström

Just nu kämpar Brynäs IF för att få behålla rätten att sälja alkohol på Läkerol arena. För flera idrottsföreningar har öl och sprit blivit en livsviktig inkomstkälla. Utan alkoholförsäljningen är det oklart om ekonomin skulle gå ihop.

– Vi är beroende av alkoholförsäljningen för att gå runt. Vår chef skulle inte bli glad om vi förlorade tillståndet, det kan jag säga, det är sanningen, sade Ann Samuelsson från hockeyarenan Cloetta center som drivs av Linköpings hockeylag, under en konferens om ansvarsfull alkoholservering i Linköping tidigare i veckan.

Att idrottsarenorna i allt större utsträckning tar form som stora evenemangsarenor kan till viss del förklaras med professionaliseringen av idrotten, högre spelarlöner kräver att föreningarna får in mer pengar. Det räcker inte med att bara vara en idrottshall. Barer, restauranger och andra evenemang som konserter och föreställningar måste in på arenorna för att ekonomin ska gå ihop.

– Vi har hamnat i en ekonomisk karusell. Vi måste få in pengar hela tiden. Men vi får aldrig hamna i den situationen att vi måste sälja mer och mer alkohol för att klara oss. Fick jag välja skulle jag hålla all alkohol utanför arenorna men det går inte, sade Jörgen Lindström som är arenachef på IFK Norrköpings arena Nya parken.

Samtidigt kämpar Brynäs IF just nu i förvaltningsrätten för att få behålla sitt serveringstillstånd för Läkerol Arena i Gävle. Tillståndet drogs in av kommunen efter att de vid flera tillfällen upptäckt brister i alkoholserveringen. Vid kontrollerna var flera personer överförfriskade, legkontrollen dålig och personalen hann inte plocka undan tomglas och flaskor i barerna.

Vid en match i arenan i förra veckan upptäckte kommunen också något som kan vara en svartklubb på fjärde våningen i arenan. Baren går under namnet ”Willies höjdare”, enligt kommunen finns det inget tillstånd för att servera alkohol där, det här skriver Gävle Dagblad.

Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson säger till tidningen att alkoholen är en överlevnadsfråga för föreningen.

Förvaltningsrättens dom kommer inom fyra veckor, fram till dess får klubben fortsätta servera alkohol.

Joanna Wågström

Mer från Accent