Politik

I dag införs kontroversiell droglag i Nya Zeeland

Nya Zeeland förbjuder i dag alla syntetiska droger – utom dem som anses bevisat säkra att använda. Förhoppningen är att den nya lagen ska motverka de stora problem syntetiska droger har orsakat i landet, men tilltaget är mycket kontroversiellt.

Från och med i dag måste den som vill sälja syntetiska droger i Nya Zeeland först bevisa att de är kliniskt testade och säkra att använda. På så sätt kan inte tillverkare ändra den kemiska sammansättningen i olagliga droger för att göra dem lagliga till dess att ett förbud hinner komma.

Nya Zeeland är det första landet som inför den här dramatiskt nytänkande typen av lag, och världens ögon är nu nyfiket riktade mot landet för att se vilken effekt den nya ordningen får. Många är förhoppningsfulla och ser positivt på det nya greppet, men det finns även många som har en negativ uppfattning. En av dem är Anders Persson, kvalificerad utredare på tillsynsavdelningen på Statens folkhälsoinstitut i Sverige.

– Lagen innebär ju att man accepterar en rad olika missbrukssubstanser. Man gör någon slags bedömning att de är mindre farliga, och det är en märklig och grannlaga uppgift som kommer att stå i ganska stor konflikt med andra länders sätt att reglera de aktuella substanserna, säger han.

Ser du inget positivt med den nya lagen?

– Jo, men hela konceptet går ut på att man accepterar en rad missbrukssubstanser och det stämmer ju inte överens med den svenska uppfattningen som innebär nolltolerans. Det här liknar lite det som sker i USA där man legaliserar cannabisanvändning i vissa stater. Man gör på något sätt en bedömning att vissa substanser är mindre skadliga.

Om det nu ska missbrukas, är det då inte bättre att det åtminstone sker med mindre skadliga substanser?

– Ja, rent teoretiskt, men det ska fungera i praktiken också. Det är ju en sak att ha en lagstiftning, men den ska ju kunna följas upp också. Det är ju lika enkelt att beställa olagliga substanser via internet i Nya Zeeland som det är i Sverige. Den här nya lagen innebär att man accepterar en viss mån av missbruk, och vi vet ännu inte vilka substanser som kommer att släppas igenom.

Men trots att Anders Persson inte vill se en liknande lag i Sverige har han viss förståelse för att Nya Zeeland har valt den här vägen.

– Där är det förmodligen en pragmatiskt lösning. Man vet att drogmissbruk förekommer och vill hellre att det ska vara under kontrollerade former, så det här är deras sätt att lösa problemet, säger han.

Det införs även restriktioner för hur och var lagliga syntetiska droger får säljas, skriver New Zealand Herald. Tidigare var det tillåtet för matbutiker och bensinstationer att sälja syntetiska droger, men det förbjuds nu. Även försäljning till personer under 18 år förbjuds, och det krävs strikt märkning av de syntetiska drogerna.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer