Politik

Hyr en bartender – få skatteavdrag

Att hyra en bartender är att betrakta som en hushållsnära tjänst som man kan få RUT-avdrag för. Helt i sin ordning enligt Skatteverket.

Ett festfixarföretag i Stockholm har kollat med Skatteverket och tipsar nu sina kunder, skriver Aftonbladet idag.

När TT kontaktar Skatteverket bekräftar deras rättsliga expert Pia Blank Thörnroos att det stämmer.

– Ja, så länge folk har köpt sin sprit själva. Bartendern får inte ha med sig grejerna, säger hon.

RUT-avdraget, som får användas för att göra skatteavdrag när man anlitar någon för hushållsnära tjänster, var främst tänkt för städhjälp och andra tjänster som underlättar för dubbelarbetande småbarnsföräldrar, men verkar nu kunna användas till det mesta inom hemmets fyra väggar.

– Jag förstår att man kan tycka att det är märkligt. Det är en gränsdragningsfråga och vi valde att göra en generös tillämpning. Det är vår uppgift att tolka reglerna och då gjorde vi det här valet. Vi har bestämt det och det får vi stå för, säger Pia Blank Thörnroos till TT.

Allt fler använder sig av möjligheten att göra avdrag för hushållstjänster. Enligt skatteverket har antalet köpare av rutarbete ökat med nästan 22 procent, drygt 55 000 personer, jämfört med första halvåret 2011. Flest RUT-avdrag görs av personer i storstadsregionerna. Omkring en tredjedel som använder avdraget är över 65 år

Mer från Accent