USA

Hundratals sjukdomsfall kopplas till vaping

Över 800 amerikaner misstänks ha insjuknat i lungsjukdomar efter att ha intagit THC via vape.

13 dödsfall har rapporteras på grund av allvarlig lungsjukdom som tros ha koppling till vaping, eller så kallade e-cigaretter. Nu uppmanar den amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control and Prevention, CDC, amerikaner att undvika vapingprodukter med THC. Det rapporterar CNBC.

THC är den psykoaktiva beståndsdelen i cannabis som ger upphov till rus. Men de flesta som insjuknat har varit patienter som använt cannabis i medicinskt syfte. Unga män är överrepresenterade i patientgruppen.

Amerikanska myndigheter vet fortfarande inte vad orsaken bakom sjukdomsfallen är men att ha rökt THC via vape i nuläget den starkaste kopplingen mellan fallen. I de cirka 500 fall där CDC har fått fram information om vilken typ av produkter patienterna använt för vaping har 76,9 procent uppgett att de använt THC-produkter. 56,8 procent har använt nikotinprodukter varav 16 procent uppger att de enbart använt nikotin och ingen THC.

CDC tittar nu vilken beståndsdel i produkterna som kan ha orsakat lungskadorna. Misstankarna riktas mot vitamin E-acetat som används som förtjockningsmedel i många olagliga vapingprodukter.

Samtidigt tittar kanadensiska cannabisföretag med oro på utvecklingen. I Kanada är cannabisprodukter för vaping ännu inte lagliga men en legalisering väntar den 17 oktober. Samtidigt kommer även ät- och drickbar cannabis att tillåtas. Det rapporterar Reuters.

Om den kanadensiska regeringen skulle få kalla fötter inför vapingprodukter och dra tillbaka den delen av legaliseringen skulle det få stora konsekvenser för kanadensiska cannabisföretag. CDC:s uttalande har redan fått många cannabisaktier att dyka på börsen.

Mer från Accent