Narkotika

Holland jämställer stark cannabis med heroin

Den holländska regeringen planerar att placera cannabis med högt THC-innehåll i samma narkotikaklass som heroin och kokain. Det sa justitieminister Ivo Opstelten vid en genomgång i parlamentet på måndagen.

Beslutet innebär att marijuana med en THC-halt över 15 procent klassificeras som en ”klass-A-drog”. Det rapporterar tidningen Dutch News.

− ”Tunga” droger har ingen plats i coffee-shops och i framöver kommer de endast få tillstånd att sälja cannabis med en THC-halt under 15 procent, sa Ivo Opstelten.

I Holland finns cirka 500 caféer, så kallade coffee shops där kunder, lagligt, kan köpa fem gram cannabis för eget bruk. Den största delen av den cannabis som säljs i landets coffee shops är inhemskt odlad.

Den holländskodlade marijuanan innehåller mellan 15 och 18 procent THC. De halterna ligger på en nivå som experter bedömer vara likvärdig med heroin och kokain. Alla är dock inte nöjda med beskedet.

− Ministern gör allt han kan för att öka den illegala marknaden, säger Mark Josemans, talesman för Maastrichts coffee shop-ägare.

Han menar att svagare marijuana i coffee shopen medför starkare varianter på gatan. Han anser inte att starkare marijuana är farligare.

− Då röker man bara mindre, precis som man inte dricker rom ur ölglas, säger han.

Ministern meddelade inte när restriktionerna kommer att införas.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer