Politik

Här är årets nyårsdrinkar – designade för Accents läsare

Inför nyår presenterar Accent fem nyårsdrinkar skapade av Thomas Jordansson, barchef på Cuckoos Nest i Göteborg – för Accents läsare.

Thomas Jordansson tycker att alkoholfria drinkar borde kunna vara så mycket mer än bara frukt och socker, att det även går att experimentera med vuxna smaker. Men överlag så tycker han att utvecklingen kring de alkoholfria alternativen går i rätt riktning.

– Jag har jobbar här i fyra år och bara under den tiden har jag sett en enorm skillnad när det gäller utbudet av alkoholfritt. Nu blir folk förvånade om man bara har en sort alkoholfritt öl inne, säger han.

Så om du är redo att ta ditt drinkblandande till nästa nivå har Thomas Jordansson fem utmaningar redo för dig att prova till nyårsfesten.

Foto: Jens Wingren
Foto: Jens Wingren.

Vintervärma

En söt men fräsch drink som ger extra värme tack vare ingefäran.

¼ muddlat* vinteräpple (ca 3cl).

1 cm muddlad ingefära.

Balansera drinken med lika delar citron och sockerlag (ungefär 3 cl av varje).

Dekorera med is och äpple.

* Att muddla är att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla men om du inte känner dig redo att inhandla nya köksredskap så kan du även använda en mortel eller en juicemixer.

Foto: Jens Wingren
Foto: Jens Wingren.

Ramos fniss

En skrytig drink som kan kräva lite övning. Baserad på drinken Ramos gin fiss.

3 cl grädde.

1 äggvita.

3 cl citron.

3 cl sockerlag.

Apelsinblomsvatten.

Blanda grädde, äggvita, citron, sockerlag och några skvättar apelsinblomsvatten (finns i välsorterade kryddbutiker och orientaffärer), i en shaker och skaka i två minuter. Lägg till is och skaka i tre minuter till. Håll upp någon centimeter kolsyrat vatten i ett glas och häll sedan på mixen upp till glasets kan. Låt drinken vila och häll på soda allt eftersom skummet stiger. Dekorera med kanel och stjärnanis.

Foto: Jens Wingren
Foto: Jens Wingren.

En stor söt

Hotta upp ölen och gör en drink som funkar både vinter som sommar.

1 lime.

Citron.

Flingsalt.

3 cl sockerlag

Stryk kanten av ett glas med citron och doppa i flingsalt.

Blanda saften från en lime med sockerlagen och toppa med alkoholfritt veteöl. Om du inte gillar öl kan du använda alkoholfri champagne eller något annat, låt fantasin flöda!

Foto: Jens Wingren
Foto: Jens Wingren.

Bitterljuv

Kallt kaffe är ju ingen höjdare. Men iskaffe däremot är en helt annan sak.

2 cl sockerlag.

Chokladbitter.

Espressokaffe.

Apelsin.

Blanda sockerlagen och fyra stänk chokladbitter med en kall dubbel espresso. Skär skalet av en apelsin och kläm oljan ur skalet för smaksättning. Dekorera med apelsin och is.

Foto: Jens Wingren
Foto: Jens Wingren

Nyårsfän

En förvånansvärt fräsch drink baserad på fänkål.

Fänkål.

3 cl sockerlag.

1 lime.

Citron.

Muddra en skiva fänkål och blanda saften med sockerlagen och saften från en lime. Dekorera med is, citron och fänkålsblast.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer