Hamnarbetare åtalas efter kokainbeslag

DRUGNEWS. En container från Sydamerika med 106,5 kilo kokain gömt bland fryst broccoli hade Helsingborg som mål. Narkotikan upptäcktes av tysk tull som larmade svenska kollegor. Nu riskerar två åtalade hamnanställda långa fängelsestraff.

Männen som är i 45-årsåldern åtalades i onsdags för försök till grovt narkotikabrott för sin del i smuggelförsöket.

Det var tyska tullen i Hamburg som förra sommaren upptäckte kokainet i nio platsdunkar som gömts i containern med grönsaker från Ecuador. Svenska myndigheter kontaktades och man bestämde att låta lasten fortsätta till angivna målet i Helsingborg, men kokainet byttes ut mot strösocker.

I början av juni kunde tull, polis och kustbevakning på plats i Helsingborg se hur en hamnarbetare flyttade containern åt sidan till Skåneterminalen och tog ut plastdunkarna. De flyttades sedan till hans chefs lastbil som denne körde iväg till ett garage, enligt Helsingborgs Dagblad.

Operationen dokumenterades med foto och övervakningsfilm.

Spaning och telefonavlyssning vidtogs en tid för att försöka hitta de riktiga beställarna, vilket varit svårt. I ett avlyssnat samtal anas att ytterligare en stor narkotikasändning varit på gång i september då chefen nämnde att ”det är på gång 500 kilo från djungeln”. 

Först i oktober greps de två hamnanställda och häktades misstänkta för smuggelförsöket. Även en tredje hamnarbetare har varit frihetsberövad i utredningen, men släpptes efter en månad.

I onsdags åtalades alltså de båda männen i Helsingborgs tingsrätt för smuggelförsöket.

– Båda männen medger att de hanterat plastdunkarna, men förnekar brott, säger Michael Hansson, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Malmö, i en kommentar.

Kokainet som beslagtogs i Tyskland var av extremt hög kvalitet och skulle kunna blandats ut flera gånger och ha ett värde på hundratals miljoner kronor i missbrukarled. Åklagaren utesluter inte att narkotikan var avsedd för den svenska marknaden, då kokainmissbruket ökat och nästan helt har trängt undan ecstasy från marknaden.

Rättegången inleds nästa vecka och de båda åtalade riskerar om de fälls fängelse i upp till tio år.

• Ifjol beslagtog svenska tullen drygt 45 kilo kokain och polisen 30 kilo. Men sändningen på drygt 106 kilo kokain på väg till Helsingborg, som fastnade i Hamburg, är ett av de största beslagen någonsin avsett för Sverige.
I december 2006 fann tullen 1,1 ton kokain i en container i Göteborgs hamn och en tid senare ytterligare 200 kilo i en annan. De lasterna var dock transitsmuggling på väg till Polen.

Drugnews/SL

Mer från Accent