Antirasism

UNF: Alla till Göteborg!

UNF i Göteborg och Bohuslän ordnar med logi och trygg gemenskap för alla som vill stå upp mot nazismen på lördag.

Hallå där Simon Thörn, ordföranden Ungdomens Nykterhetsförbund i Göteborg och Bohuslän!

Vad händer i helgen?

– Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg i anslutning till bokmässan. Många har upprörts över det här och reagerat på olika sätt, bland annat har det kallats till motdemonstrationer i olika facebook event som samlat tusentals.

Varför bjuder UNF Göteborg och Bohuslän in till motdemonstration?

– Vi var några i distriktet som pratade om vad vi skulle göra under helgen som privatpersoner. Men sen kom vi fram till att det hade varit bra om vi som organisation hade kunnat vara med och protestera också. Så då frågade vi oss vad vi kan vi göra som nykterhetsrörelse i det här sammanhanget.

Och vad kom ni fram till?

– Som distrikt har vi uttalat oss via Facebook och uppmanat folk att komma hit till motdemonstrationerna. Vi kommer att erbjuda boende för de som vill resa hit och även ordna med mat. Vi kommer också gå i den stora demonstrationen med nästan 10 000 deltagare tillsammans som grupp. Så ingen behöver åka dit eller hem på egen hand. Efteråt kommer vi ordna med fika och tillfälle att ventilera.

Vad har ni fått för respons på er uppmaning?

– Vi fick rätt bra spridning på vår uppmaning och bortsett från nått ensamt nättroll har vi uteslutande fått positiv respons. Många har tyckt att det var ett bra initiativ.

Är det verkligen UNF:s roll att engagera sig i detta?

– Vi tycker det. Vi är inte bara nykterister utan även en demokratisk rörelse. Så det är vår plikt att stå upp mot odemokratiska strömningar. Det är våra medlemmar som blir kallade folkförrädare, det är vår framtid det handlar om.

Några sista uppmaningar?

– Kom hit i helgen! Kontakta mig eller leta upp oss via Facebook. Kom ut på gatorna, visa motstånd och ta hand om varandra.

Mer från Accent