Håkan Leifman är utsedd till ny direktör för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, efter Björn Hibell som går i pension efter närmare 30 år på posten.
– Ha ha, det vet jag inte. Jag tänker alltid långsiktigt när jag tar ett nytt jobb men hur länge det blir får vi se.
Hur känns det att bli direktör för CAN?
– Det käns väldigt, väldigt bra. Det här är ett uppdrag som jag går in i med stor ödmjukhet – CAN vilar på väldigt långa traditioner.
Varför är CAN så spännande då?
– Man har en fantastisk kunskapsbas i och med skolundersökningarna som man genomfört kontinuerligt sedan början av 1970-talet. Där har man gjort mycket, men kanske går det att få ut ännu mer av siffrorna. Men överhuvudtaget att jobba med kunskap, kvalitativ analys och att sedan få ut den informationen, det är sådant jag gillar att jobba med.
– Dessutom är det spännande att CAN är en medlemsorganisation, det är ju något jag inte har erfarenhet av sedan tidigare.
Kan du peka på några förändringar du vill göra?
– Nej, det tänkte jag återkomma till i december när jag tillträder. Jag tycker att CAN har gjort ett jättebra jobb. Man har varit konservativa med sina skolundersökningar och inte gjort några stora förändringar i metod eller frågeställningar och det gör att man har en unik obruten serie idag. Så jag ser på förändringar med viss försiktighet, men är förstås öppen för att göra dem där de behövs.
Håkan Leifman är sedan oktober 2006 sektionschef för STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem). Tidigare har han bland annat varit verksam som forskare vid Centrum för Socialvetenskaplig Alkohol- och Drogforskning (Sorad) och i den statliga alkoholinförselutredningen.
Pierre Andersson