Politik

Hallå där Håkan Fransson …

... drogförebyggare i Öckerö kommun som utarbetat en metod för att utrota ungdomsdrickandet. Hur känns det att INGA elever bjudits på alkohol av sina föräldrar i år?

Grattis! Hur känns det att nå sådana resultat?

– Det är fantastiskt roligt. Det känns som att vara läkare och uppfinna botemedel mot cancer. Då ska man veta att jag tycker att bjudvanor ofta får för mycket fokus, i till exempel Tänk om-kampanjen, så det är inget jag trycker på när jag träffar föräldrar. Föräldrar ska ha koll på sin egen alkohol, inte tillåta föräldrafria fester och inte köpa ut.

Öckerös ungdomar dricker mindre för varje år, alla andra riskfaktorer minskar och ungdomarna mår bättre. Hade du väntat dig den här utvecklingen när du började?

– Jag hade faktiskt trott att det skulle gå fortare. År 1999 drack Öckerös 15-åriga pojkar i genomsnitt 11 liter ren alkohol per år, enligt CAN:s undersökning. Det var mest i landet och mer än jag sett någon annanstans.

När jag kom hit tänkte jag att om alla vuxna i kommunen kommer överens om att sätta stopp för ungdomsdrickandet så kommer det att upphöra. Det har det fortfarande inte gjort, men det går ändå snabbare här än på många andra ställen. I Olofström, som jag jobbat med i fyra år, har de lyckats uppnå samma resultat på den tiden som vi gjort på tio år.

Vad är det som gör att ni lyckas?

– Man måste få ner ingångsvärdena. Om tio elever redan börjat dricka när de börjar i sjuan så kommer de att vara tjugo året efter. Får man ner antalet som druckit till tre kommer de istället att vara sex året efter. När antalet väl börjat segla iväg verkar det vara svårt att bryta. Det är min erfarenhet.

Sedan måste man komma ihåg att vi inte har lyckats. Vårt mål är att inga unga ska dricka före 18 års ålder. På sikt skulle jag vilja höja den siffran till 20 eller 21, men fortfarande finns det unga i kommunen som dricker och röker cannabis. Så det finns mycket kvar att göra.

Hur får de tag på alkohol då?

– På samma sätt som alla andra ungdomar: genom kompisar och kompisars syskon, andra vuxna eller så har de tagit av föräldrarna utan lov.

Vad har du mer lärt dig när du jobbat med metoden?

– Det verkar vara lättast att ändra beteendet hos dem som dricker minst. Det är i och för sig inte så märkligt. De som dricker mycket och ofta har vanligen fler problem än att de dricker, och har kanske svagare föräldrar.

När vi börjar jobba i en kommun och träffar alla föräldrar i årskurs sex till nio så händer ingenting första året. Andra året kan vi se att gruppen som provat att dricka någon gång har minskat, medan de som varit berusade och de som intensivkonsumerar är lika många. Tredje året ser vi effekt även på gruppen som berusat sig och först fjärde året har andelen som dricker ofta och mycket minskat. Av någon anledning brukar vi också se effekt på pojkarna först.

Jobbar fler kommuner efter Öckerö metoden?

– Ja, sammanlagt är det nu 11 kommuner. Förutom Öckerö och Olofström är det Bollnäs, Ockelbo, Vansbro, Malung/Sälen, Alingsås, Essunga, Grästorp, Ånge och Timrå Jag kan faktiskt inte förstå varför inte alla använder metoden. Den är ju så enkel.

Mer från Accent