Ministeravgång

Gymnasieminister Aida Hadzialic avgår efter rattfylla

Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha kört bil med alkohol i blodet. När hon stoppades av polis visade mätaren 0,2 promille.

Flera nyhetsmedier rapporterar under lördagen från den pressträff i Rosenbad som regeringen inbjudit till, och där Aida Hadzialic meddelade sin avgång från stadsrådsposten. Dagens Nyheter var en av de medier som var på plats och citerade mininstern:

– Jag hade räknat på att jag hade förbränt det, men det visade sig att det inte var på det viset. Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framför allt är jag djupt ångerfull.

Det var på torsdagskvällen som Aida Hadzialic satte sig bakom ratten för att köra från Köpenhamn till Malmö. Hon hade då enligt egen uppgift tidigare på kvällen druckit två glas vin, och när hon stoppades av polisen i en nykterhetskontroll gav mätaren utslag på 0,2 promille alkohol i blodet.

Pontus Matsson, inrikesreporter på Sveriges Television, skriver i en analys:

”Att som gymnasieminister, med ansvar för ungdomar i körkortsåldern, ha en rattfylleridom fastkletad vid sig skulle ha gjort jobbet omöjligt för Hadzialic och även skadat regeringen och Stefan Löfven.”

Mer från Accent