Boktipset

Gripande om motgångar och livsglädje

I sex år kämpade Louise Gustafsson för att ge liv och bli mamma. När drömmen hade gått i uppfyllelse fick hon beskedet att livet kanske skulle tas ifrån henne. Hon hade drabbats av en elakartad hjärntumör.

IMG_2723

Nu har hon skrivit en självbiografisk bok om sina erfarenheter, Slutdestination Liv (Idus Förlag). Hennes historia är anmärkningsvärd så till vida att hon sin ungdom till trots har tvingats kämpa många strider. När hon och hennes man bestämde sig för at försöka få barn visade det sig vara svårt.

Under sammanlagt sex år reste de 1700 mil till Sahlgrenska och senare till privatkliniken de anlitade efter att landstingsförsöken misslyckats. De genomgick elva IVF-försök, förbrukade elva kassar med medicin i form av tabletter, spray och hormonsprutor, gick i tolv psykologsamtal, fick två missfall och lade ut 120 000 kronor. Långa år fyllda av väntan, grusade förhoppningar och många tröstlösa tårar. Till sist, efter åtta försök, föddes dottern Astrid och två år senare, efter ytterligare fyra försök, föddes Edith.

Men säg den lycka som varar. 2012 stod Louise Gustafsson i sitt kök och stekte kyckling när hon blev yr och föll ihop. Efter skallröntgen fick hon beskedet att hon drabbats av en hjärntumör. Det blev operation och gott hopp om bot, eftersom tumören var liten och ganska harmlös, enligt läkarna. Men en biopsi visade ett annat resultat. Tumören var aggressiv och för Louise Gustafsson rasade allt. Hon trodde att livet var slut och tänkte ge upp.

Envisheten och livsviljan tog dock över och Louise Gustafsson reste sig igen, hittade strategier för att bryta negativa tankemönster och börja leva fullt ut. Hon startade ett företag där försäljningen av pärlade armband med orden Go Life går oavkortat till cancerforskning.

Louise Gustafssons historia är läsvärd, välskriven och djupt berörande. Man får sig en tankeställare om vikten av att vara i nuet och känna tacksamhet över livet.

Mer från Accent