Global Fund ger bidrag till alkoholindustrin

Global Fund, en av världens största stiftelser för bidrag till bekämpandet av bland annat HIV, delar ut pengar till SAB Miller – en av världens största alkoholtillverkare, som också är kända för sin aktiva marknadsföring i många utvecklingsländer.

Ett antal studier har visat på samband mellan alkohol och spridningen av HIV. Trots detta väljer Global Fund att delfinansiera projekt som drivs av alkoholindustrin. Detta kritiseras kraftigt av ett antal Sydafrikanska läkare och forskare i senaste numret av WHO-bulletinen.

”Bidraget från Global Fund gör att den här högst lönsamma industrin kan framställa sig själva som ansvarstagande när det gäller folkhälsan. I själva verket är alkoholindustrins aggressiva marknadsföring kopplat till stora hälsoproblem runt om i världen, inte minst i Sydafrika”, skriver läkarna.

Man påpekar också att alkohol är den tredje största faktorn bakom ohälsa och för tidig död i Sydafrika och ifrågasätter effektiviteten i SAB Millers program som går ut på att utbilda de drickande männen ute på så kallade shebeens, en slags illegala pubar som är vanliga i landet.

Global Fund (egentligen The Global Fund to fight aids, tubercolosis and malaria) finansieras av bidrag från såväl länder som företag och enskilda donatorer. Sedan starten 2002 har man delat ut närmare 23 miljarder dollar till 1000 program i 150 länder.

Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer