Norge

Gårdsförsäljning kan snart vara verklighet i Norge

Vinmonopolet i Norge får konkurrens av gårdsförsäljning. I fredags lade den norska regeringen fram ett förslag som gör det möjligt.

Den norska regeringen föreslår att alkohollagen ska ändras så att gårdsförsäljning av vin, mjöd och cider blir tillåtet. Dryckerna ska vara framställda av frukt eller bärsaft (men ej vindruvor) och innehålla max 22 volymprocent alkohol. Det rapporterar norska Tv 2.

Med stöd av Venstre kommer Høyre-regeringen att få majoritet för förslaget.

– Nu blir det tillåtet att sälja alkoholhaltiga drycker starkare än 4,75 volymprocent, men svagare än 22, säger lantbruks och matminister Jon Georg Dale till Tv 2.

Enligt Tv 2 står flera bönder i startgroparna för att komma i gång med försäljning av vin och cider. Ett tak är satt till 15 000 liter per producent och år. Öl blir inte tillåtet att sälja.

Lantbruks- och matdepartementet hävdar att de produkter som tillåts inte omfattas av EES-avtalet. Förutom fruktvin och cider, gäller det också drycker gjorda på bär, kvistar och sav.

På Vinmonopolet är oron för framtiden inte akut.

– De drycker som lagändringen gäller säljer vi i pyttesmå volymer. Vi är inte EU-medlemmar så vår situation är lite annorlunda än Sveriges. Norge är anslutet till EES-avtalet och i det avtalet regleras bara vin, öl och sprit, inte cider, mjöd och fruktvin, så monopolet blir inte omedelbart hotat, säger Halvor Bing Lorentzen, kommunikationschef på Vinmonopolet, till Accent.

Han tror dock att det kan bli problem i framtiden.

– På sikt kan vi få många gårdar som vill sälja alkoholhaltiga produkter. Man ska heller inte underskatta att det kan uppstå en blomstrande kreativitet i produktutvecklingen så att volymerna kommer att öka. Det hotar Vinmonopolets marknadsandelar och gör oss på sikt mindre relevanta, säger Halvor Bing Lorentzen.

Mer från Accent