Gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning: Accent avslöjar förslagen i utredningen

Utredningen om gårdsförsäljning av alkohol som presenteras i dag kommer att lägga fram förslag om att även utländska tillverkare ska få öppna butiker i Sverige, detta för att undvika diskriminering enligt EU-rätten. Men inte ens då kan utredaren garantera att Systembolaget blir kvar.

Idag lägger utredaren Lotty Nordling fram sitt förslag om gårdsförsäljning. Accent har tagit del av uppgifter från flera källor som visar att förslaget ligger långt ifrån den pittoreska försäljningen av lokalproducerad alkohol ute på landsbygden som var tanken från början. Uppgifterna bekräftas idag också av andra medier.

Lotty Nordling. Fotograf: Ivica Prgomet

Enligt Accents källor öppnar utredaren upp för försäljning av både inhemsk och utländsk alkohol i butiker som kan vara placerade var som helst i landet. Det blir fritt fram för både svenska och utländska tillverkare att öppna och driva en alkoholbutik. De tillverkare som öppnar butik kan sälja både sina egna och utländska producenters drycker.

Enligt direktiven skulle utredaren ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning ska kunna ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten och Systembolagets detaljhandelsmonopol. Skälet till försäljningen skulle vara att utveckla småföretagandet i huvudsak på landsbygden. Men inom EU är det inte tillåtet att diskriminera andra länder genom att gynna det egna landets handel. För att komma runt detta föreslår Lotty Nordling enligt Accents källor att utländska producenter ska ha samma rätt som svenska producenter att sälja alkoholprodukter i egna butiker.

För att bestämmelserna inte ska bryta mot den fria etableringsrätten föreslår hon dessutom att försäljningen ska kunna ske på valfri plats – alltså inte bara i anslutning till tillverkningsstället eller på landsbygden.

Försäljningen ska begränsas bland annat genom att den bara får ske i samband med någon form av upplevelse som ett studiebesök eller en föreläsning som har samband med produkterna. Försäljaren får inte heller sälja mer än 1 500 liter ren alkohol per år. En enskild person ska högst få köpa en liter sprit, tre liter vin och fem liter starköl vid ett besökstillfälle.

Men trots att utredaren i sitt förslag går långt för att ge utländska och svenska producenter samma möjlighet att sälja öl, vin och sprit i Sverige är hon själv inte säker på att EU kommer att acceptera den här lösningen.

Enligt uppgifter innehåller utredningen farhågor om att även dessa regler skulle kunna utmanas i EU-domstolen, det kan till exempel ifrågasättas om Systembolaget uppfyller kraven på ett monopol. Förslaget skulle också i sin helhet kunna ses som diskriminerande genom att det trots allt i praktiken gynnar svenska tillverkare.

En annan del som skulle kunna bli ett fall för en EU-rättslig prövning enligt utredningen är begränsningen av antalet liter som får säljas per år. En gräns som har satts för att gårdsförsäljningen inte ska påverka folkhälsan negativt.

Enligt de uppgifter som Accent tagit del av skulle en fällande dom i EU-domstolen leda fram till att Riksdagen måste välja om de vill behålla reglerna för gårdsförsäljning eller Systembolagets detaljhandelsmonopol.

Joanna Wågström

Mer från Accent