E-sport

Gaming nytt fokus för UNF

Ungas spelvanor kan vara en av flera förklaringar till varför ungdomar dricker mindre. Därför laddar UNF nu inför en satsning på gaming och e-sport.

Olle Åkesson är förbundskassör i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, och projektledare för satsningen. Han vill se till att den tidigare hemmabaserade gamingkulturen utvecklas i rätt håll när den blir allt mer kommersiell.

– Vi ser att allt fler sponsorer intresserar sig för e-sport, även alkoholföretag. Vår ambition är att utvecklingen även i fortsättningen ska ske på nykter grund och att vi ska få bort alkoholsponsorer åtminstone från mindre engagemang, säger han.

Många av UNF:s medlemmar är dessutom gamers och kan nu får ett sätt att utöva sitt intresse genom organisationen på ett mer strukturerat sätt.

– Sen är det ju också ett bra sätt för oss att komma i kontakt med ungdomar som vi kan värva till UNF, säger Olle Åkesson.

I det långa loppet finns även en folkbildningstanke med satsningen.

– Vi vill fostra nya spelare och lanarrangörer, säger Olle Åkesson.

Att samarbeta med andra organisationer inom gaming för att hålla kulturen nykter kan också bli aktuellt. Men än så länge är det för tidigt att prata om några konkreta samarbetspartners.

Olle Åkesson. Foto: Elon Larsson.

Satsningen har redan smygstartat under mellandagarna med ett mindre lan i Jönköping. Tanken är att dra igång rejält framåt april.

– I maj gör vi vår första större utåtriktade grej. Då åker vi till ett lan i Uppsala där vi kommer ha särskilda bord för våra medlemmar och hålla föreläsningar om e-sport, gaming och arrangörskap, säger Olle Åkesson.

Det är ännu inte helt kartlagt varför unga dricker mindre än tidigare. Men ett av syftena med UNF:s satsning är också att stötta den forskning som finns kring gaming och nykterhet.

– Sen är det ju kul också, säger Olle Åkesson.

Mer från Accent