Medicinsk marijuana

Frias för cannabisodling

En 26-åring har friats av Södertörns tingsrätt efter att ha odlat och brukat cannabis för att lindra sin smärta. Trots att han erkänt handlingen anser tingsrätten att han befunnit sig i en nödsituation.

Mannen, som är rullstolsburen från födseln och lider av skolios lever med svåra smärtor och har fått medicineras med opioider. För att slippa medicinernas bieffekter började han för några år sedan odla en typ av cannabis hemma som han hört skulle vara effektiv mot nervsmärtor. Det uppger han själv i en intervju med SVT Nyheter.

I våras upptäcktes 26-åringens odling och han erkände att han odlat cannabis men sa att han befunnit sig i nöd. Södertörns tingsrätt väljer nu att gå på mannens linje och friar honom från misstanke om narkotikabrott. Enligt domen har 26-åringen uttömt alla andra möjligheter att få lindring för sin smärta. Tingsrätten noterar att den cannabis som mannen odlat är fattig på THC och därför inte går att använda för berusning.

Simon Holmesson är politisk sekreterare på IOGT-NTO och vill varken säga att domen är bra eller dålig.

– Att bedömningen från tingsrätten visar att man inte lyckats ge adekvat vård ställer frågan om ifall sjukvården verkligen gjort allt de kan.

Vad tror du att den här domen kan betyda för framtida processer?

– Sjukvården ska kunna erbjuda en bra och heltäckande sjukvård. Fler tolkningar gör vi inte av den här domen, säger Simon Holmesson.

I ett liknande fall dömdes en man med ryggmärgsskada av Svea hovrätt i våras för att ha odlat och brukat cannabis. I detta fall bedömdes mannen inte befinna sig i nöd. I inget av de två fallen var rätten enig om beslutet.

Mer från Accent