Förslag till ny alkohollag presenteras i dag

Under fredagen ska äldre- och folkhälsominister Maria Larsson presentera regeringens lagrådsremiss om en ny alkohollag. Ett av de väntade förslagen väntas kraftigt öka antalet serveringstillstånd.

En presskonferens kommer att hålls på Rosenbad under fredagen där Maria Larsson ska presentera det förslag till ny alkohollag som regeringen tagit fram.

Troligtvis kommer regeringen att lägga fram ett förslag som förenklar för restauranger att få serveringstillstånd. Förslaget befaras, bland annat av Statens folkhälsoinstitut, att leda till en kraftig ökning av antalet ställen som får servera alkohol.

I alkohollagsutredningen, som ligger till grund för regeringens lagrådsremiss, finns det också bland annat förslag om att öppettiderna på krogar bör begränsas till klockan tre på natten. Samt att cateringföretag ska kunna få permanent serveringstillstånd.

Enligt tidningen Drugnews förväntas den omtvistade frågan om gårdsförsäljning av alkohol skjutas upp till efter valet. Regeringen väntas tillsätta en särskild utredning som ska titta närmare på problemet.

Joanna Wågström

Mer från Accent