Föreningstipset: Skellefteå lockar med mat efter jobbet

I Skellefteå kombinerar föreningarna after work för de vuxna med lek och aktiviteter för barnen.

Hur kan man få yrkesarbetande personer mitt i livet med barn och karriär att komma till IOGT-NTO? I Skellefteå har IOGT-NTO-föreningarna hittat svaret.

I Skellefteå samlades tidigt i våras ett gäng kvinnor från IOGT-NTO för att diskutera hur man skulle få in fler unga medlemmar, de upp till 40. Hur kan man få yrkesarbetande personer mitt i livet med barn och karriär att komma till IOGT-NTO? Vilka behov har de? Kvinnorna kom fram till att många nog skulle uppskatta en after work med middag till självkostnadspris. Gärna i samband med någon barnaktivitet. Och så blev det.

Vid första after worken bjöd man på soppa. Annons i lokaltidningen lockade ett fåtal, övriga kom via inbjudan till alla medlemmar under 40. Ett 20-tal personer åt och responsen kändes ljum trots drop-in mellan klockan 17 och 18.

– Vi tänkte att soppa nog är för tråkigt för barn. Så vi tänkte om och valde tacos vid nästa tillfälle, samt bytte dag till måndag, då vi har Junisaktiviteter i huset. På så vis fick vi föräldrarna att stanna och äta, vilket blev lyckat. Ett 60-tal kom. Når vi föräldrarna kan vi kanske få dem att aktivera sig som ledare så småningom. Vi valde också att avkräva föranmälan, så att vi kan ordna fram allergikost och vegetariskt. säger Katarina Kling Löfbom, en av initiativtagarna.

Hon hoppas att after work ska bli ett framgångsrikt koncept som andra föreningar kan inspireras av – och som fortsätter under hösten i Skellefteå. I slutet av maj samlas man för sista gången denna termin.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent