Föreningstipset: Kamratskapen är viktigast

I föreningen FC Vattenmöllan samlas medlemmarna runt fotbollen. Det enda kravet för att vara med är att man är nykter under träningar och matcher. Foto: Hans Runesson

Missbrukare, hemlösa och nykterister på samma plan. Föreningen FC Vattenmöllan i Växjö är inne på sitt tredje år med trygghet och gemenskap med fotboll som bas.

Laget är en blandning av före detta missbrukare och hemlösa, aktiva missbrukare, kamratstödjare
och nykterister. Det enda kravet: att de är nyktra och drogfria på träningar och matcher.

När Anders Karlman, distriktsordförande Kronoberg i IOGT-NTO Kronoberg, och Carl Wennerstrand, projektledare för Växjö spel och preventionsprogram, startade FC Vattenmöllan 2008 var det knappt någon som var på träningarna. Efter drygt tre år med laget har det hänt mycket.

– Flera av de som var med från början har idag bostad, bil och körkort. Jag ska inte säga att det är fotbollen som ligger bakom, men det är i alla fall en språngbräda för att komma vidare i livet, säger Anders Karlman.

Enligt honom har det varit viktigt med strukturen.

– Har man träning så har man träning. Kommer det bara en på träningen så får man ändå inte ge upp.

Idén om fotbollslaget kom till 2007 på IOGT-NTO:s sommarhem Sillvik utanför Göteborg. Med hjälp och inspiration av den lokala föreningen GIF Centro så gjorde de verklighet av idén så fort de hade kollat att det fanns intresse hos målgruppen. Därefter skickade de ut brev till tänkbara sponsorer, beskrev och klargjorde tanken med föreningen, och kunde året därpå i IOGT-NTO-sponsrade matchställ börja spela fotboll.

På senare tid har spelare i FC Vattenmöllan gått filmutbildning, och spelat in en film, varit på träningsläger och genom gemenskapen det skapat kunnat påvisa att det finns annat än droger i livet.

– Drogfriheten är vi 100 procent tydliga med. Kommer man minsta lilla påverkad får man inte vara med, men välkomnas tillbaka till nästa träning. Spelmässigt på matcher och träningar har vi inga krav, vi klappar varandra på axeln oavsett hur det går. Fotbollen är inte det viktigaste, det är kamratskapet, säger Anders Karlman.

Erik Ardelius

Mer från Accent