Föreningstipset: Handarbete lockar många medlemmar

Föreningen Comeback i Stockholm arrangerar populära hantverksträffar. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Skaparglädje står i fokus när Come Back-föreningen i samarbete med IOGT-NTO:s Stockholms­distrikt drar igång höstens slöjdverkstäder.

Sedan två terminer har man anordnat gratis kurser under dagtid i luffarslöjd – ett metalltrådshantverk som kräver flinka och starka nypor. Men nu vidgar man vyerna och satsar även på lappteknik för nybörjare samt pärlhandarbeten. Lappteknik handlar om att sy exempelvis ett litet docktäcke, eller kanske en applikation till en väska. Tyg köper man av ledaren, men man kan också ta med sig själv.

Med pärlor öppnat sig många möjligheter. Men smycken och olika typer av färggranna dekorationer brukar locka de flesta. Man kan ta med egna pärlor eller löpa av kursledaren.

– Att arbeta med händerna ger en alldeles speciell tillfredsställelse. Man ser resultat, inspirerar varandra och får samtidigt en social gemenskap, säger Lotta Nordh, verksamhetsansvarig för hantverkskurserna.

I just den här föreningen har man valt att hålla kurserna dagtid eftersom många av deltagarna kommer från kamratstödet. De behöver något att pyssla med dagtid. Men alla, oavsett bakgrund, är förstås välkomna till NBV:s lokaler vid Hornstull i Stockholm.

Lotta Nordh är inte främmande för att i framtiden hålla kurser även kvällstid, för att locka till sig deltagare som arbetar eller studerar.

Hon ser ett ökat intresse för handarbete och slöjd och tipsar gärna andra föreningar som vill starta egna kurser.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent