Skottland

Förbud mot mängdrabatt gav Skottland minskad alkoholförsäljning

Erbjudanden av typen ”köp tre betala för två” var tidigare vanligt förekommande även när det gällde vin och öl i Skottlands livsmedelsbutiker. Mängdrabatt på alkohol förbjöds i oktober 2011 vilket lett till minskad försäljning.

Mängden alkohol som sålts i skotska butiker har minskat med 2,6 procent året efter förbudet. Enligt en rapport från National Health Service i Skottland och Glasgows universitet har lagändringen lett till 4 procents minskning av vinförsäljningen och 8,5 procents minskning av alkoläsk. Det rapporterar BBC News idag.

− Ingen motsvarande minskning noterades i England eller Wales. Vi har också tagit hänsyn till möjlig påverkan av inkomstförändringar och ändringar i alkoholpriser vilket ger stöd för att det är en faktisk effekt av lagändringen, säger dr Jim Lewsey, från Glasgows universitet och en av medförfattarna till rapporten ”Monitoring and Evaluating Scotland’s Alcohol Strategy”.

Enligt Mark Robinson, från National Health Service Scotland och ansvarig för studien, har några handlare försökt kringgå förbudet genom att sälja en flaska vin för £3.33 i stället för tre för £10.

− Men incitamentet för människor att köpa fler flaskor än de tänkt har ändå försvunnit och vinförsäljningen har minskat, säger han.

Han varnar samtidigt för att konsumtionen fortfarande är hög och att alkohol säljs billigt, trots förbudet mot mängdrabatt.

− Det finns starka bevis för att de positiva effekterna av lagen skulle bli större om vi införde minimipriser, vilket skulle förhindra försäljning av billig sprit, säger han.

Alkoholindustrin ifrågasätter rapportens slutsatser.

− Rapporten lyckas inte bevisa att förbudet har haft någon som helst effekt på alkohlmissbruket. Minskningen på 2,6 procent är inte signifikant, enligt forskarna själva. Rapporten bekräftar bara att det inte finns några bevis för att förbud mot mängdrabatt i butiker skulle påverka alkoholkonsumtionen, säger Miles Beale, vd för Wine and Spirit Trade Association.

Mer från Accent