Alkoholpolitik

Förbjud all alkoholsponsring

Över 300 000 svenskar missbrukar alkohol – men inte ett ord om frågan fanns i regeringsförklaringen. Sven Andreasson, alkoholläkare och ordförande i föreningen Alkoholpolitiskt forum, kräver nu skärpningar av alkoholpolitiken.

Att alkohol inte ens nämns i den tio sidor långa regeringsförklaringen har bland andra Sven Andreasson, alkoholläkare och ordförande i Alkoholpolitiskt forum, reagerat på. I en debattartikel i Dagens Samhälle kräver han skärpning:

”Efter sin skakiga inledning behöver den nya regeringen nu klargöra sin politik och fatta beslut inom tre områden. För det första bör all marknadsföring och sponsring av alkohol förbjudas på samma sätt som redan gäller för tobak. Reklamen driver drickandet och leder till ökade alkoholproblem. Reklamförbud är förenligt med EU-rätten då syftet är skydda folkhälsan.”

Andreasson kräver också en skärpning av alkohollagen när det gäller privatimport och vill i grunden reformera den svenska alkoholvården:

”Det finns ett starkt auktoritärt arv i den svenska alkoholvården, vilket skrämmer bort den stora majoriteten. Schabbiga vårdmiljöer på många håll och behandlingsinsatser utan vetenskapligt stöd gör inte saken bättre.”

Läs hela debattartikeln här.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer