FÖR OCH EMOT – Ska man få dricka lättöl inom IOGT-NTO?


Emot – Sten Rollander, medlem i IOGT-NTO Söderhamn, motionerade 2005 om att ta bort 2,25-gränsen.

”Rent solidariskt tycker jag inte att vi ska dricka lättöl. Anledningen är att det kan trigga igång beroendet hos många före detta missbrukare. Det ska vara helnyktert.

Bakgrunden är att när det kom in många gamla missbrukare i IOGT-NTO och vi serverade lättöl sa de att det där inte vill vi dricka. Om vi är en nykterhetsorganisation så är det väl nykterheten som är det viktiga. Alla ska kunna vara med.

Organisationen kanske såg annorlunda ut förut, många föddes in i rörelsen men nu är det många som kommer in via kamratstödet och organisationen får nytt blod. Då måste man kunna anpassa sig efter det.

Det där med att man inte kan äta fil om man har helnyktert köper jag inte. Det är väldigt få som har ätit sig full på fil men väldigt många som druckit sig full på öl.”

 .


För – Andreas Ericsson, medlem i IOGT-NTO Sollentuna.

”Jag är för att man ska få dricka lättöl eller motsvarande drycker därför att jag tycker att gränsen är praktiskt rimlig. Jag kan förstå perspektivet att lättöl kan trigga igång beroendet hos före detta missbrukare. Därför tycker jag att det är rimligt att IOGT-NTO på sina arrangemang inte serverar lättöl.

Men att man som privatperson inte ska få dricka sådana drycker som man inte ens kan bli berusad av är konstigt. Även om det skulle gå att bli påverkad så är man väl inte med i nykterhetsrörelsen om man vill dricka sig full.

Visserligen är det svårt med gränsdragningar, men alkoholproblemet ligger inte i rödvinssåsen eller tiramisun utan i drickandet. Jag tycker att det här är en betydelselös marginalfråga, vi borde istället fokusera på hur vi kan lösa själva drickandet istället.”

 .

Mer från Accent