Colorado

Folkomröstning om psykedeliska svampar

Denver kan bli den första amerikanska staden där användande av psykadeliska svampar inte längre leder till åtal. I maj ska invånarna rösta i frågan.


Folkomröstningen sker i maj och är ett resultat av att 5 500 personer i Denver i delstaten Colorado, har skrivit under en namninsamling. Lagförslaget gäller dock inte full legalisering, utan handlar om att polis och domstolar kraftigt ska nedprioritera innehav, odlande och användning av svampar som innehåller det narkotikaklassade ämnet psilocybin.

Initiativtagaren Kevin Matthews säger till lokaltidningen The Denver Post, att han anser att många i hela landet vill förändra lagar kring droger, särskilt psykadeliska svampar och psilocybin. Han tror inte heller att en eventuell lagändring skulle öka tillgången på svamparna.

– Nu när vi fått en omröstning och det här är officiellt, har vi en riktig chans här för att få till en nationellt samtal om saken, säger han.

Handel med svamparna ska vara fortsatt olaglig och förslaget gäller endast de som är 21 år eller äldre. De som stödjer ett avkriminaliserande av psykadeliska svampar hävdar att de är säkra att använda, att de kan minska stress och få färre personer att använda opioider.

Men det finns också högljudda kritiker. Till lokaltidningen säger Jeff Hunt, chef för Centennial Institute, en konservativ tankesmedja på Colorado Christian University, att Denver snabbt håller på att bli huvudstad för världens olagliga droger.

– Som stat borde vi snarare uppmuntra en hälsosam livsstil med mindre narkotikamissbruk, inte mer, säger han.

Även i delstaten Oregon finns en kampanj för att avkriminalisera psykedeliska svampar. Där väntas en eventuell folkomröstning först år 2020.

Mer från Accent