Folk är smartare än så

Människorna i Kalifornien röstade nej till att legalisera marijuana.

Det är inte så konstigt egentligen. För trots att marijuana sålts som medicin i butiker på gatorna sedan 14 år tillbaka och att cirka 3,5 miljoner Kalifornienbor röker marijuana mer eller mindre regelbundet så förstår folk att drogen inte kan lösa några av de problem som Kalifornien brottas med.

Legaliseringsivrarna har försökt tuta i människor att legaliseringen ska lösa Kaliforniens ekonomiska problem. Att folk ska få tillbaka sina jobb och att budgetunderskottet ska lösas. Men inte ens med de mest positiva uppskattningarna av hur mycket skattemedel som försäljningen av cannabis skulle kunna dra in hade det blivit verklighet. Det förstår folk.

Sedan har de hävdat att laglig marijuana i Kalifornien skulle försvaga den mexikanska maffian ekonomiskt, knarkkartellerna skulle tappa 60 procent av sina intäkter från marijuana. Knarkvåldet skulle minska. Men att legalisera en drog, i en stat, i ett land, i världen slår ut inte ut maffian. Det förstår folk.

I Kalifornien är det vanligare att den latinska och svarta befolkningen grips av polisen för marijuanainnehav än den vita. Trots att andelen vita som röker marijuana är större. Lösningen på problemet skulle enligt proposition 19-förespråkarna vara att legalisera marijuana. Men att polisen cirkulerar i fattiga områden och griper människor där istället för hos den vita medelklassen beror inte på att marijuana är olagligt. Det förstår folk.

Richard Lee, en av författarna till proposition 19, har redan utlovat att de ska komma tillbaka med ett nytt förslag till valet 2012.

Mitt råd till dem inför kommande kampanj är att argumentera med sanningen.” Vi vill legalisera cannabis för att vi tycker att det är roligt att röka och alla borde få göra det utan att bli störda av polisen”.

Det argumentet går i alla fall inte att slå hål på. Och borde ha en bättre chans hos Kalifornienborna där trots allt många människor gillar att röka gräs.

Joanna Wågström

Mer från Accent