Alkohol

Flytväst och nykterhet räddar liv

Förra året avled 21 personer genom drunkning vid fritidsbåtsolyckor. Nio av tio saknade flytväst, sex av tio hade druckit alkohol.

Nittio procent av de 143 personer som omkommit i drunkningsolyckor i fritidsbåtar de senaste fem åren har inte haft flytväst på sig. Minst hälften av dem skulle ha kunnat räddas om de burit flytväst och kunnat larma. Det skriver Svenska Livräddningssällskapet i ett pressmeddelande i dag.

De flesta som omkommer är män mellan 50 och 70. Att sex av tio druckit alkohol gör inte saken bättre.

– Nej, vi män anser oss ofta vara odödliga, med alkohol i kroppen ökar den känslan. Det gynnar inte precis flytvästanvändningen, säger Anders Wernesten från Svenska Livräddningssällskapet till Accent.

Hans upplevelse är att andelen alkoholpåverkade bland dem som drunknar ökar.

– ­Vi har inte fått den slutliga statistiken än, men för ett par veckor sedan gick vi igenom alla obduktionsprotokoll från 2014 och det är min känsla att nästan alla hade druckit, säger han.

Han betonar att man inte kan känna sig säker och strunta i flytvästen bara för att man är nykter.

– Alkohol är inte en förutsättning för att drunkna, men det underlättar, säger han.

Han tycker att det är olyckligt att alkohol har börjat ses som något som kopplas ihop med strand- och båtliv.

– Alkoholförsäljningen ökar med tjugo procent eller något sådant på sommaren och det är då vi grillar på stranden och åker ut med våra båtar. Vi måste ändra på den attityden. Alkohol hör inte ihop med sjön. Det är dubbelfel, både omdömet och fysiken försämras, säger Anders Wernesten.

Mer från Accent