Legalisering

Flera delstater röstade för legalisering av marijuana

Samtidigt som USA valde president röstade sex delstater om liberalisering av cannabislagarna. I Washington och Colorado vill en majoritet av befolkningen legalisera marijuana.

Samtidigt med presidentvalet arrangerade många delstater folkomröstningar i olika frågor. Sex delstater röstade om liberalisering av cannabislagstiftningen.

I Arkansas, Massachusetts och Montana gällde omröstningen huruvida det ska vara tillåtet att använda marijuana för medicinskt bruk. Arkansas var emot med 52 procent som sa nej. I Massachusetts var det 63 procent och i Montana 56 procent som sa ja till förslaget.

Colorado, Oregon och Washington drog frågan ett steg längre och föreslog att bruket av marijuana ska legaliseras. Alla tre staterna föreslår att marijuana, liksom alkohol, ska tillåtas för alla från 21 års ålder. Licensierade butiker ska sälja drogen och skatt betalas på samma sätt som för alkohol. I Colorado sa 54 procent ja, i Oregon blev det nej som vann med 55 procent av rösterna och i Washington blev det ja med 55 procent.

”Svårt hålla emot”

Per Johansson, generalsekreterare på RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, ser allvarligt på resultatet.

− Det är väldigt allvarligt. Det blir svårt för resten av världen att hålla emot om Colorado och Washington tillåts genomföra sina förslag. Ett sådant beslut strider mot USA:s federala lagar och mot internationella överenskommelser. Det som händer nu är att centralregeringen måste besluta om de ska stämma staterna för brott mot den federala lagen. Om de inte gör det har de accepterat legaliseringen, säger han till Accent.

Per Johansson tycker att det är intressant att just Oregon röstade emot.

− De använder mer narkotika på västkusten än någon annanstans i USA. Trots det röstade man mot en legalisering i Kalifornien för ett par år sedan och nu är Oregon emot. Kanske har de sett mer av avigsidorna? säger han.

Washington vill stoppa

Om allmänheten i USA blivit mer liberal har president Obama snarast gått åt motsatt håll. År 2004 stödde han tanken på att lätta på lagstiftningen. År 2008 sa han att patienter som använde marijuana för medicinskt bruk skulle behandlas med silksvantar. I år har han sagt att han inte anser legalisering vara lösningen på problemet och myndigheterna har börjat slå ner på apotek som tillhandahåller medicinsk marijuana.

Per Johansson tror också att legaliseringen kommer att möta motstånd.

− Obama har varit så tydlig i det här att jag inte tror att Washington kommer att gå med en sådan lagändring, säger han.

Inte heller förespråkarna är övertygade om att de kommer att få igenom förslagen i nuläget.

− Kongressen ligger flera år efter allmänheten i den här frågan, men fler och fler ledamöter är för en uppmjukning av lagen, säger exempelvis demokraten Jared Polis från Colorado, som är för legalisering.

Precis som på alkoholområdet står starka ekonomiska intressen bakom liberaliseringsförespråkarna.

Enligt tidningen The Oregonians nätupplaga har legaliseringsrörelsens förespråkare i Washington och Colorado fått miljontals dollar i stöd av miljardärerna George Soros och Peter Lewis. Särskilt mycket har staten Washington fått eftersom möjligheterna för ett ja bedömdes som störst där.

Mer från Accent