Missbruk

Fler ensamkommande flyktingbarn söker hjälp för tyngre missbruk

Varje dag kommer i snitt 1–2 ensamkommande flyktingbarn till Maria Ungdom på grund av missbruk. Det är betydligt fler än för bara ett halvår sedan.
FullSizeRender
Mathias Sjöberg. Foto: pressbild

Många har ett tungt missbruk med opiater och heroin.

– Efter den senaste tidens ökande flyktingströmmar ser vi fler och fler ensamkommande flyktingbarn på Maria Ungdom. Det kan komma ett par om dagen, medan vi tidigare kanske tog emot ett flyktingbarn med missbruksproblem i veckan, säger Mathias Sjöberg, överläkare på Maria Ungdom:

– Tyvärr är det så att en del snabbt hamnar i ett tungt missbruk här i Sverige, eftersom de inte har möjlighet att fylla sina dagar med bra saker. Med 300-400 ungdomar som sitter fast i en flyktingsluss är det lätt att exponeras för droger. Några har också redan ett missbruk när de kommer hit.


Han oroas över
att många går direkt på opiater och heroin, vilket innebär att de kommer in med ett tungt missbruk. Annars är det vanligare att inkörsporten till tyngre droger går via alkohol och cannabis. Ett annat problem är bristen på tolkar.
– Det gör det svårare att arbeta med den här gruppen. Men vi gör så gott vi kan. Vi är duktiga på missbruk, men inte på trauma från krigshärdar. Ibland slussar vi barnen vidare till experter på det området, så att de kan få psykologhjälp, säger Mathias Sjöberg.

Mer från Accent