cannabis

Pelle Olsson: Fler dödsfall och brott i cannabis-legaliseringens spår

2014 legaliserades cannabis i Colorado. Tre år senare har vi facit säger journalisten och författaren Pelle Olsson på ett fullsatt seminarium i Almedalen: fler trafikdöda och fler brott.

Först blev cannabis laglig för medicinskt bruk i Colorado. Fem år senare, 2014, legaliserades drogen helt och kunde inhandlas för rekreation. Detta har inneburit tre år av en lavinartad försäljningsökning.

2020 väntas drogen omsätta motsvarande 374 miljarder kronor, enligt Marijuana Business Daily, och Colorado är den stat i USA som konsumerar mest cannabis – trots att drogen nu är laglig för medicinskt bruk i ytterligare 28 delstater.

Pelle Olsson. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Men marknaden är hårt reglerad och beskattad. Exempelvis åldersgränsen på 21 år är man strikt med. Men det hindrar inte industrin att vilja göra allt för att expandera.

– Nya produkter och metoder att inta cannabis skapas hela tiden för att tjäna pengar. Chokladkakor, godis, drycker och mat med cannabis är bara några produkter som marknadsförs hårt i reklam, säger Pelle Olsson, som understryker att drogen är betydligt starkare i dag än den var på 1970-talet.

Så hur har samhället förändrats på de tre år cannabis har varit laglig i Colorado?

Fakta talar sitt tydliga språk, enligt Pelle Olsson. Han menar att i legaliseringens spår har alkoholkonsumtionen ökat – tvärtemot vad som förutspåddes av lokala myndigheter i Colorado och andelen trafikdöda på grund av cannabis har mångdubblats. Färska siffror från National Highway Safety Administration visar att 2013 dog 37 personer cannabisrelaterad trafikdöd. 2016 dog 115 av samma orsak. Sjukhusinläggningar på grund av cannabis har, enligt Colorado Department of Health and Environment, ökat liksom trafikbrott och våldsbrott, som har ökat med 16 procent. Detta enligt Colorado Bureau of Investigation.

– Man antog att brottsligheten skulle minska, eftersom polisen inte längre behövde bekymra sig om den cannabisrelaterade kriminaliteten. Men så blev det inte. Polisen beslagtar mycket illegal marijuana som ska smugglas till andra delstater, så de har de facto inte fått mer tid till andra brott, säger Pelle Olsson, som har skrivit flera böcker och reportage om cannabis.

Mer från Accent