Fentanyl

Fentanyldom fastställs av Högsta domstolen

Högsta domstolen har nu fastställt domen i det första fallet där en fentanylförsäljare dömts för vållande till annans död.

Det hela började med att två bröder greps för att ha sålt fentanyl som orsakat åtta dödliga överdoser i oktober 2016. De dömdes i Södertörns tingsrätt, som det första fallet i Sverige, för vållande till annans död. Båda bröderna överklagade till hovrätten som fastställde domen. En av bröderna tog fallet vidare till Högsta domstolen som även de fastställer domen. Det rapporterar Ekot.

Mannen döms även i Högsta domstolen för åtta fall av grovt vållande till annans död och ska avtjäna fyra år i fängelse. Fentanylsubstanserna han sålt har varit så pass farliga och svårdoserade att det för köparna varit omöjligt att hantera riskerna. Drogerna såldes i nässprayflaskor, vilket gör det extremt svårt att veta hur mycket av det aktiva ämnet man får i sig vid varje spruttillfälle.

Fentanyl är en extremt stark syntetisk opioid och i tingsrättens dom beskrevs hur männen använt skyddskläder när de handskades med drogerna de sålde. Något som tingsrätten menade talade för att de var införstådda med hur farliga substanserna var.

Som många andra liknande sajter såldes substanserna med hänvisning till att de inte skulle användas i russyfte. Åtta personer, sju män och en kvinna födda mellan 1978 och 1993, avled efter att ha inhandlat fentanylvarianter av bröderna. Försäljningen skedde via ett aktiebolag där den äldre brodern var den enda aktieägaren.

Försäljningen tog slut i och med en husrannsakan i oktober 2016. Vid tillfället var de analoger som bröderna handlade med, akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl, ännu inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara och de nekade därför till brott.

Mer från Accent